Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Sajtkészítés/Gomolya sajt

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1633 bájt

Szakácskönyv

Gomolya sajt

Főételek Tejes ételek Sajtkészítés Sajtos ételek Túrós ételek Tojásos ételek Tészta készítés Főtt tészták Gombócok Meleg tésztaételek Fánkok Lángosok Palacsinták Palacsinta töltelékek Gofri receptek Pizza receptek


[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Gomolya sajt
A gomolya vagy gömölye cipó vagy gömb alakú édes sajt. A gomolyakészítés hagyománya az Alföldön alakult ki a juhtej-feldolgozása során.
A szó mély hangú gomolya változata inkább az Alföldön használatos. Gömbölyű csomó jelentésben tükörszava a környező szláv nyelvekben is használatos, a magyar nyelvbe ezek valamelyikéből, talán délszláv közvetítéssel került át.
A gomolya úgy készül, hogy a beoltott tejből készült túrót gomolyanyomó ruhával összefogják, a túróból a savó nagyját ruhán keresztül kinyomkodják, majd a négy sarkán összekötött kendőbe téve gerendára akasztva a maradékot kicsepegtetik belőle.
Az így készült cipó alakú, 2–3 kg nagyságú sajtot a pásztorkunyhó eresze alatti polcon vagy a tető alatt álló gomolyaszárítón 4–5 napig szikkasztják.
A gomolyát frissen vagy tartósítva, juhtúrónak feldolgozva fogyasztják.
1 liter nem fölözött tejből készült zsíros túrót össze kell keverni, majd kis kúp alakú formát (kb 5 dkg-os) kell összegyúrni.
Deszkán, hűvös, szellős helyen kell szikkasztani.
A parmezánhoz hasonlóan reszelhető.
Az Alföldön nudlival népszerű.

Lásd még: Mit-mihez használjunk Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Gomolya sajt