Szakácskönyv/Sajtkészítés/Gyárilag készített sajtok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2284 bájt

Szakácskönyv

Gyárilag készített sajtok

Főételek Tejes ételek Sajtkészítés Sajtos ételek Túrós ételek Tojásos ételek Tészta készítés Főtt tészták Gombócok Meleg tésztaételek Fánkok Lángosok Palacsinták Palacsinta töltelékek Gofri receptek Pizza receptek


Gyárilag készített sajtok


A gyárilag készített sajtok jellegzetes aromája azáltal keletkezik, hogy a tejet baktériumkultúrákkal beoltják és a kicsapatás, formába töltés után érlelik. Ez alatt a tejcukor tejsavvá alakul, és ez hozza létre a sajtokra jellemző savanykás alapízt. A holland gouda sajtnál pl. több, mint 1 évig tart, amíg kialakul a világszerte kedvelt, kellemes zamata.
Előfordul azonban ennél hosszabb érlelési idő is. Az olasz parmezán sajtnak pl. van egy olyan változata, amelyet 4–5 évig érlelnek. A mikrobákkal való kezelésnek tudhatóak be a a gáztermelő buborékok által létrehozott lyukak is. Különleges penész- és/vagy baktériumkultúrák használatával jön létre a márvány, valamint a francia camembert típusú sajtok átható illata, és erős, túlérett íze.
A telt, csípős ízű márványsajtok között leghíresebb a francia rokfort sajt, amely juhtejből készül, és barlangokban érlelik. A Causes környéki barlangok spórákban gazdag, nedves klímájának köszönhető, hogy a rokfortot sokan a sajtok királyának tartják. Érdekességként megemlíthető még, hogy a hálás utókor nem csak a kiváló sajtok erényeit ismeri el, hanem felmagasztalja azok megalkotóját is.
Franciaországban pl. a camembert sajt feltalálójának szobrot állítottak a honfitársai, holott egyszerű parasztasszony volt. A füstölt sajtok különleges aromája a svájci ementáli, vagy az angol cheddar típusú sajtok felfüstölésével alakul ki. Egyébként a kiszáradást nem kizárólag kéregképzéssel lehet lassítani, hanem különleges bevonatokkal is. A holland edámi sajtot pl. piros színű viaszréteg védi a gyors kiszáradástól, amit a különböző országokban készült másolatoknál piros színű polietilénfóliával helyettesítenek.

Lásd még: Mit-mihez használjunk Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Gyárilag készített sajtok