Szakácskönyv/Sajtkészítés/Camembert sajt

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 3260 bájt

Szakácskönyv

Camembert sajt

Főételek Tejes ételek Sajtkészítés Sajtos ételek Túrós ételek Tojásos ételek Tészta készítés Főtt tészták Gombócok Meleg tésztaételek Fánkok Lángosok Palacsinták Palacsinta töltelékek Gofri receptek Pizza receptek


Normandia– itt található Camembert nevű városka – már a XVIII. századtól kezdve híres volt a sajtjairól. érett camembert Marie Harel a helyi sajtmester tökéletesítette a sajtot, de mindaddig mégsem volt saját neve, amíg egy szép napon Napóleon meg nem kóstolta a finom csemegét, és el nem nevezte „camembert” sajtnak. Innen indult a világhír felé a lágy sajtok királynője.

A camembert a lágy sajtok egy különleges fajtája. Kívülről befelé érő sajt, mely 3-4 hét alatt érik tökéletessé. Ha megvágod, hófehér bundás héjából lágyan omlik az aromás-illatos sajtfolyam. Illata friss gombára emlékeztető.

Az alap sajttészta elkészítése hasonló a többi lágy sajtokéhoz. Érlelése közben magas páratartalmat, 15-16°C körüli hőmérsékletet és friss oxigént (légcserét) igényel. A penészképzés miatt, ajánlott elkülönítve készíteni, érlelni!
Camembert sajt

Hozzávalók

11 cm átmérőjű, 3 cm magas korong. Fehér nemes penész borítja, súlya 250 gramm. Egy darab elkészítéséhez 2 liter tej szükséges.

Forrás: URL: házisajtkészítés.hu

(e-mail):[panni@hazisajtkeszites.hu

Elkészítés

Tej: Jó minőségű teljes tejből, eredetileg csak juhtejből készült. Ma már készítik tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek keverékéből is.

Sajtkultúra: A penészkultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe. Előnyös a porformájú kultúrát, egy kevés langyos vízben feloldani a bekeverés előtt 15-20 perccel, hogy a kultúraszemek alaposan feloldódjanak. 30-32 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszula kultúrát keverünk.

Előérlelés:

camemebert érlelő rács - 10 - 15 percig érleljük, pihentetjük.

Tej beoltása:

10 liter tejhez 1,5-2 ml oltót keverünk.

Alvadék vágása:

Az alvadékot 4x4 cm-re vágjuk

Ülepítés:

50-60 perc ülepítés következik

Formázás:

Camebert sajt dióval

A savós alvadékot egy szűrőkanál segítségével óvatosan átszedjük a sajtformákba. Mivel lágy az alvadék, ezért az első forgatásra csak 50-60 perc múlva kerülhet sor.

Sófürdő:

Rövid időre 12%-os sófürdőbe tesszük. (10 dkg/90 perc)

Érlelés:

15-16 °C, 95% páratartalom, 3 hét. Az első hét végén már megjelennek a fehérpenész pelyhek.

Tárolása: Hűtőszekrényben, alufóliába csomagolva.

Lásd még: Mit-mihez használjunk Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Camembert sajt