Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Dohánytripsz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Thrips tabaci szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 5523 bájt

Kertészet

Dohánytripsz

Dohánytripsz
Dohánytripsz
Dohánytripsz
(Thrips tabaci, Syn: )

Elterjedése

Magyarországon általánosan elterjedt, régről ismert kártevő faj. Ennek ellenére kártétele mintegy tíz éve, a fejes káposzta hagyományos termesztéstechnológiájának átalakulásától kezdve okoz gondot. :A kártétel a káposztafejet alkotó leveleken jelentkezik és akár 10–15 levél mélységben a fej belsejére is kiterjed, így számottevően rontja a fejes káposzta minőségét.
Különösen a július–augusztusban fejesedő káposzták szenvednek a dohánytripsz kártételétől.
A külföldi eredetű hibrid fajták általában erősebben károsodnak, mint a hazai tájfajták.
A fejes káposztán kívül a vörös káposztán és a bimbós kelen is károsít, bár az utóbbi növényeken a kártétel mértéke lényegesen kisebb.

Fejlődés

a dohánytripsz soknemzedékű, polifág faj. A növénymaradványok között és a talajban áttelelt dohánytripsz imágók tavasszal a gyomokon, illetve a vöröshagymán elszaporodnak, majd a nyár folyamán egyre nagyobb számban jelennek meg a káposztán.
A kártevő betelepedésében jelentős szerepe van a káposztatábla körüli növényállománynak.
A dohánytripsz nősténye a káposztalevél epidermisze alá rakja le a tojásait.
A dohánytripsznek két táplálkozó lárva stádiuma van. Ezeket két nem táplálkozó nyugalmi szakasz, a prenimfa és a nimfa követi.
A második lárva stádium végén a lárva a talajba vándorol és prenimfává alakul.
A káposzta esetében ez a vándorlás többnyire elmarad, és a teljes fejlődési ciklus a káposztafejben játszódik le.
Az imágók között ez idáig hímeket nem találtunk.

A lárva tápnövénye:

dohány, hagyma, uborka, fejes káposzta, paprika, szegfű, ezenkívül mintegy száz növényfaj levelein él, hazánkban termesztett kultúrnövények többségén előfordul.

Kártétele

- dohányon, uborkán a szívásnyomok először a fő- és mellékerek mellett jelennek meg, majd másutt is, később a levél deformálódik.
- Káposztán 4-5 levélrétegen keresztül levél-parásodást idéz elő szívogatása.
- Hagymán eleinte a levelek hónaljában láthatók az ezüstös foltok, melyek az egész felületre kiterjednek.
- Ettől a levél szürkésfehér lesz. A rovarok az egymásra simulólevelek között találhatók (szétálló levelű fajták kevésbé fogékonyak).
- Paprikán a csészelevelek melletti rész megparásodik. Növényházban a nyugati virágtripsszel együtt károsít.
- A szegfű esetében károsítása nyomán a levelek elsatnyulnak, a bimbó nem nyílik ki vagy féloldalassá válik, a szirmokon szívásnyomok láthatók.
- A dohánytripsz vírushordozó is lehet, pl. a paradicsom bronzfoltosság vírussal fertőzhet!
- A vírust az áttelelőegyedek megtartják, így a fertőzés veszélye már tavasszal is fennáll!

A CSALOMON® színcsapda vonzóképessége

a rovarokat élénk színével csalogatja össze. Hatékonyságát kb.6-8 hétig megőrzi, (a felület ragadósságától függően), ez általában elég a rajzás megfigyeléséhez.
A színcsapdát az üveg-, vagy fóliaházban a növényzet felső szintjének magasságába helyezzük ki. A csapdázást folyamatosan végezzük egész évben az üvegházi termelés alatt.
Szabad földön a csapdázás megkezdésének szokásos ideje május eleje.

A CSALOMON® színcsapda szelektivitása

a dohánytripszen kívül sok más repülőrovar is odaragad. Ezektől mérete alapján a dohánytripsz elkülöníthető.
A sárga színcsapdát sikeresen alkalmazzák még számos más kártevő, pl. levéltetvek (Aphis spp.), üvegházi liszteske (Trialeurodes vaporariorum), csipkézőbarkók (Sitona spp.), cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi), tavaszi káposztalégy (Delia radicum), stb. jelzésére, ill. az ellenük való védekezésben.

Védekezés

a dohánytripsz elleni védekezés káposztaállományban nehéz feladat. A kémiai védekezés a káposztafej belsejébe húzódott és ott a fej elhagyása nélkül szaporodó tripszek ellen hatástalan.
A dohánytripsz kártételét jelentősen csökkenti, ha a káposzta termesztését úgy időzítjük, hogy a fejképződés időszaka ne a dohánytripsz nyári migrációs időszakára, július–augusztus hónapra essék. A toleráns fajták termesztése is jelentősen mérsékli a kártételt. A jelenlegi fajták között a Histona és a Riana fajták rendelkeznek a legjobb tripsz-toleranciával.
A termesztési ciklus végén a betakarításra érett fejek lábon tartása fokozza a kártétel mértékét, ezért ha lehetséges, a termesztést az értékesítés várható időszakára időzítsük.


Lásd még: KártevőkKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


A Wikimédia Commons tartalmaz Dohánytripsz témájú médiaállományokat.