Kertészet/Tünethatározó/Dohánytripsz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2886 bájt

Kertészet

Dohánytripsz

Dohánytripsz
Dohánytripsz
(Thrips tabaci, Syn:)

A lárva tápnövénye:

dohány, hagyma, uborka, fejes káposzta, paprika, szegfű, ezenkívül mintegy száz növényfaj levelein él, hazánkban termesztett kultúrnövények többségén előfordul.

Kártétele dohányon, uborkán a szívásnyomok először a fő- és mellékerek mellett jelennek meg, majd másutt is,későbba levél deformálódik. Káposztán 4-5 levélrétegen keresztül levél-parásodást idéz elő szívogatása. Hagymán eleinte a levelek hónaljában láthatók az ezüstös foltok, melyek az egész felületre kiterjednek. Ettől a levél szürkésfehér lesz. A rovarok az egymásra simulólevelek között találhatók (szétálló levelű fajták kevésbé fogékonyak). Paprikán a csészelevelek melletti rész megparásodik. Növényházban a nyugati virágtripsszel együtt károsít. A szegfűesetében károsítása nyomán a levelek elsatnyulnak, a bimbó nem nyílik ki vagy féloldalassá válik, a szirmokon szívásnyomok láthatók. A dohánytripsz vírushordozó is lehet, pl. a paradicsom bronzfoltosság vírussal fertőzhet! A vírust az áttelelőegyedek megtartják, így a fertőzés veszélye már tavasszal is fennáll!

A CSALOMON® színcsapda vonzóképessége

a rovarokat élénk színével csalogatja össze. Hatékonyságát kb.6-8 hétig megőrzi, (a felület ragadósságától függően), ez általában elég a rajzás megfigyeléséhez.
A színcsapdát az üveg-, vagy fóliaházban a növényzet felső szintjének magasságába helyezzük ki. A csapdázást folyamatosan végezzük egész évben az üvegházi termelés alatt.
Szabad földön a csapdázás megkezdésének szokásos ideje május eleje.

A CSALOMON® színcsapda szelektivitása

a dohánytripszen kívül sok más repülőrovar is odaragad. Ezektől mérete alapján a dohánytripsz elkülöníthető.
A sárga színcsapdát sikeresen alkalmazzák még számos más kártevő, pl. levéltetvek (Aphis spp.), üvegházi liszteske (Trialeurodes vaporariorum), csipkézőbarkók (Sitona spp.), cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi), tavaszi káposztalégy (Delia radicum), stb. jelzésére, ill. az ellenük való védekezésben.

Védekezés

Nyíl.gif Lásd még: KártevőkKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


Sablon:Kártevők-trt

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dohánytripsz témájú médiaállományokat.