Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Bangó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
A lap mérete: 4034 bájt

Növények

Bangó

Bangó
Méhbangó


Bangó
(Ophrys, Syn: -)
Más neve(i): '


A bangó a kosborfélék családjának legspecializáltabb és ezzel legváltozatosabb növénynemzetsége. Földtörténeti léptékkel mérve a közelmúltban alakult ki, ám azóta különböző populációi sajátos életmódjuknak megfelelően, viharos sebességgel specializálódtak, mindinkább egy-egy ízeltlábú fajhoz alkalmazkodva. Ez a változatosság fölöttébb megnehezíti az osztályozók munkáját: a máig leírt, több mint 290 taxon (faj, alfaj, változat) rokonsági körökbe sorolása (mindenekelőtt a hipervariábilis morfológiai bélyegek alapján) nagyon bizonytalan – olyannyira, hogy egyes szerzők számos taxon közül mindössze harmincat tekintenek fajnak, míg mások kétszáznál is többet.
Számos természetes hibridjük mellett többet a kertészetekben, dísznövénynek nemesítettek ki.
Valamennyi faj az északi flórabirodalomban, azon belül is mediterrán, illetve szubmediterrán éghajlaton él: többségük eurázsiai, egyesek észak-afrikaiak. Jellemzően száraz élőhelyeken fordul elő: a Kárpát-medence növényzetében szubmediterrán elemnek számít.
Egy bangófaj magassága sem éri el a 30 cm-t. Fémes színű, szőrös, egyes rovarfajok nőstényeire hasonlító virágai kevés virágú fürtben állnak. A különleges színű és formájú lepellevelek egyrészt felkeltik a rovarok figyelmét, másrészt az ivartájékot védik.
Termése toktermés.
Valamennyi bangófajt ízeltlábúak porozzák be; a fajok egy-egy beporzó fajra specializálódtak. A rovarokat a virágos növényeknél megszokottól igencsak eltérő módon csalogatják: nem termelnek nektárt, viszont virágaik a beporzó faj nőstényeihez hasonlatossá alakultak; ebben a vezérszerepet a virág mézajaknak nevezett része játssza.
Több faj még az illető faj nőstényeinek jellegzetes feromonjaihoz megtévesztően hasonló illatanyagot is termel. : Mindez arra készteti az illető rovarfaj hímjeit, hogy megpróbáljanak párosodni a nősténynek vélt virágokkal, és eközben beporozzák azokat.
A bangók rendszerezése sok tekintetben tisztázatlan, a nemzetség nagyon változékony, sok a természetes hibrid. Nem pontosan tisztázottak a faj-alfaj viszonyok sem. A nemzetségben többé-kevésbé biztosan az alábbi fajokat különítik el:

Magyarországon is őshonos fajok[szerkesztés]

  • Méhbangó (Ophrys apifera).
  • Szarvas bangó (Ophrys cornuta, illetve Ophrys scolopax subsp. cornuta).
  • Poszméhbangó (Ophrys holoserica, Ophrys episcopalis); újabban az (Ophrys fuciflora) fajjal azonosnak tekintik.
  • Légybangó (Ophrys insectifera).
  • Pókbangó (párkányos bangó, Ophrys sphegodes, illetve 'Ophrys sphecodes, Ophrys arachnitiformis, Ophrys aranifera, Ophrys exaltata).
  • Holuby-bangó (Ophrys holoserica var. holubyana); a magyar nyelvű hivatkozások többsége (Ophrys holubyana) néven önálló fajnak írja le.
Sok hibrid is előfordul.


Lásd még: Növények gyógyhatása Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Bangó


A Wikimédia Commons tartalmaz Bangó témájú médiaállományokat.