Növények/Élvezeti növények

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2034 bájt

Növények

Élvezeti növények

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|Élvezeti növények]]

Élvezeti növények
([[]], Syn: -)
Más neve(i): '


Az élvezeti növények felhasználása, alkalmazása évezredes múltra tekint vissza. Az ember évezredek óta használja az ezekből a növényekből készült természetes élénkítő szereket kellemes ízük, illatuk, a testi és szellemi állapotra gyakorolt hatásuk miatt. Ezeknek a szereknek az elkészítése és fogyasztása évszázadokon keresztül nagyon szigorú szertartásokhoz volt kötve (pl. a japán és angol teaszertartás, török kávészertartás).
A felsorolt növények közös hatása, hogy fokozzák az agyi vérkeringést, ezáltal csökkentik a szellemi fáradtságot, és kisebb mértékben a testi fáradtságérzetet is. Fokozzák a kombinációs készséget, a beszédképességet, javítják az általános közérzetet. Fokozzák a gyomorsav elválasztását, ezáltal könnyebbé teszik az emésztést.

A legfontosabb élvezeti növények[szerkesztés]

Kábítószer előállítására alkalmas növények:


Lásd még: Növények gyógyhatása Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Élvezeti növények