Ugrás a tartalomhoz

Növények/K/Közönséges harangláb

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
A lap mérete: 1710 bájt

Növények

Közönséges harangláb

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Közönséges harangláb
Közönséges harangláb
(Aquilegia vulgaris, Syn: -)
Más neve(i): sasfű


A harangláb a boglárkafélék családjába tartozó nemzetség több mint száz fajjal.
A nemzetség holarktikus: fajai az északi féltekén élnek. Magyarországon csak a típusfaj, a közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris) őshonos, ezért a magyar szakirodalom gyakran egyszerűen csak haranglábként említi.
A levelek hármasan összetettek, a levélkék széle ép. A csészelevelek a szirmokhoz hasonlóan színesek, azokkal váltakozva alkotják a virágtakarót. A szirmok egyik vége sarkantyús, a másik vége tölcsérszerű mézfejtővé alakult.

Közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris)

Évelő. A legtöbb faj mérgező. Teljesen télálló és fagytűrő. Kedveli a jó vízgazdálkodású talajt és a nyílt, napos helyet.
A haranglábak a bagolylepkefélék (Nocuidae) családjába tartozó néhány faj (például káposztabagoly (Mamestra brassicae), bakszakállbagoly (Amphipyra tragopoginis)) hernyójának tápláléknövényei.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek


Lásd még: Magyar Wikipédia: Közönséges harangláb

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges harangláb témájú médiaállományokat.