Növények/F/Fehér teamirtusz

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
A lap mérete: 1907 bájt

Növények

Fehér teamirtusz

Fehér teamirtusz


Fehér teamirtusz
(Leptospermum scoparium, Syn: -)
Más neve(i): Manuka, mānuka


Fehér teamirtusz, közkeletű nevén mānuka, (maori kiejtése: [maːnʉka]) mānuka mirtusz, teafa, a mirtuszbanvirágzó növényfaj. Myrtaceae család, Új -Zélandon (beleértve a Chatham-szigeteket ) és Délkelet-Ausztráliában őshonos. Nektárja Mānuka mézet termel.
A fehér teamirtusz egy szapora cserje típusú fa, és gyakran az egyik első faj, amely a megtisztított területen regenerálódik. Általában 2–5 m magasra megnövő cserje, de közepes méretű, akár 15 m magas fává is megnőhet.
A fa kemény, örökzöld, sűrű elágazásokkal és kis, 7–20 mm hosszú és 2–6 mm széles levelekkel, rövid gerincvéggel. A virágok fehérek, esetenként rózsaszínek, 8–15 mm – ritkán akár 25 mm – átmérőjűek, öt szirmúak.
A mānukát gyakran összekeverik a rokon kánuka (Kunzea ericoides) fajjal – a terepen úgy lehet legkönnyebben megkülönböztetni a két fajt, ha megtapintjuk a lombozatukat – a mānuka levelei szúrósak, míg a kánuka levelei puhák. Alternatív megoldásként a mānuka magkapszulák nagyok (5–7 mm átmérőjűek), és gyakran egész évben a növényen maradnak, míg a kánuka magkapszulái sokkal kisebbek (2,2–4,6) mm átmérőben), és az év nagy részében nincsenek jelen.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Fehér teamirtusz
A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér teamirtusz témájú médiaállományokat.