Növények/E/Egyenes-tokú moha

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E
A lap mérete: 2592 bájt

Növények

Egyenes-tokú moha

Egyenes-tokú moha
Közelikép, a hajtások vége felkunkorodik
Egyenes-tokú moha
(Pylaisia polyantha, Syn: -)
Más neve(i): '


Az egyenes-tokú moha egy pleurokarp (oldaltermő) lombosmoha a Pylasiaceae családból.
Pylaisia polyantha gyepje fényes, puha, színe változhat a sárgászöldtől a sötétzöldig. A növényke szára szabálytalanul sűrűn elágazó, erősen kötődik rhizoidokkal az aljzathoz. Az oldalhajtások 5 mm hosszúak, szárazon gyakran felfelé íveltek. A levelek kb. 2 mm hosszúak, 0,5 mm szélesek, a száron és az oldalágakon egyformák, szárazon erősen a szárhoz simulnak, nedvesen elállnak.
A levelek alakja hosszúkás tojásdad, a levélcsúcs hosszan keskenyedik. A levél lapos, ép szélű, ritkán nagyon enyhén felhajló. A levélér hiányzik vagy nagyon rövid kettős.
A levéllemez sejtek keskenyek, simák, egyenesek. A saroksejtek jól elkülönülnek, négyszögletesek, a levél szélén a sarokban felhúzódnak egy sorban.
Egylaki mohafaj, nagyon gyakran fejleszt spóratokokat. Sokszor két sporofiton generáció is megfigyelhető a növényeken, egy fiatalabb és egy idősebb. A toknyél (seta) piros színű, legfeljebb 2 centiméter hosszúságú. A tok hosszúkás, egyenes, a tokfedő kúpos. A perisztómiumok hosszúkás háromszögletűek. Spórák 12- 18 µm nagyságúak, finoman papillázottak, sárgászöldek.
Pylaisia polyantha elsősorban lombhullató fák kérgén található meg (epifita) magányos fákon, erdőkben, parkokban, ligetekben, gyümölcsösökben. Kedveli a nyárfákat, kőriseket, füzeket, almafákat. Nagyon ritkán köveken, korhadékfán, tetőkön, kerítéseken is előfordul.
Elterjedt gyakori faj a Földön, de főleg az északi féltekén. Európában a síkvidéki területektől kezdve 1500 méteres magasságig megtalálható. Magyarországon gyakori faj, országos vörös listás besorolása: nem veszélyeztetett


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Egyenes-tokú moha


A Wikimédia Commons tartalmaz Egyenes-tokú moha témájú médiaállományokat.