Növények/B/Bükksás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B

[[Kategória:]]

A lap mérete: 1721 bájt

Növények

Bükksás

Bükksás


Bükksás
(Carex pilosa, Syn: )
Más neve(i): bükksás, bükkös sás, szőrös sás


A bükksás a perjevirágúak rendjében a palkafélék családjába tartozó növényfaj. Nevét onnan kapta, hogy szára és levele is szőrös. Magyarországon a Magyar-középhegységben és a Dunántúli-dombságon gyakori, többek közt a Gödöllői-dombság területén él.
Közepesen magas sásfaj; termőszára egyenes, felálló. A hozzá igen hasonló erdei sástól eltérően pelyvája és szárának töve sötétpiros (az erdei sásé fehér). Levelei egyszerűek, ép szélűek, tőállóak, illetve szárt ölelőek, a szélük pillás. Keresztmetszetük M betűre emlékeztet. A tőlevelek sötétzöldek. A termőszár csúcsán egy barna színű, sárga porzós füzért, alatta két-három termős füzért nevel. Magva teljesen kerek.
Évelő; tőlevelei áttelelnek. Leginkább a nyirkos talajú erdőkben (mint neve is mutatja: főleg) bükkösökben és gyertyános–tölgyesekben nő. Tarackjáról vegetatívan gyorsan elszaporodik; gyökerének sűrű szövedéke még az erdő felújítását is képes gátolni. A gyepszintet eluralja, de az árnyékos erdőkben csak ritkán virágzik. Virága április–májusban nyílik.


Lásd még: Bükksás

Magyar Wikipédia: Bükksás
A Wikimédia Commons tartalmaz Bükksás témájú médiaállományokat.