Növények/A/Angol levendula

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
A lap mérete: 4016 bájt

Növények

Angol levendula

Angol levendula
L.Rosa Pink
L.intermedia Grosso
L.intermedia Provence
L.intermedia Nico
L.intermedia Edelweiss
Angol levendula
(Lavandula × intermedia, Syn: -)
Más neve(i): Lavandinnak is nevezik.


A angol levendula a francia (Lavandula angustifolia) és a széleslevelű faj (Lavandula latifolia) keresztezésével előállított hibrid.
Magot nem hoz, csak vegetatív módon szaporítható. Erőteljesebb fejlődésű, magasabb növésű, habitusa és egyéb morfológiai bélyegek alapján a többi fajtól megkülönböztethető.
Talaj- és vízigényesebb, télálló, de az erősebb fagyra a hajtása érzékeny, júliusban, augusztusban - virágzik.
Az illata erős, kissé fanyarkás, de aromája szerényebb. Több olajat termel, de annak finomsága elmarad a francia levenduláétól. Olaja kisebb értékű, nagyrészt iparban használják.
Európában megtalálható az Atlanti-óceánban fekvő Zöld-foki Köztársaság szigetcsoportjaitól és a Kanári-szigetektől DK-Európán keresztül Észak- és Kelet-Afrikában, a Mediterráneumban, DNy-Ázsián keresztül DK-Indiáig.
A nemzetség sok tagja kerti dísznövényként ültetett a mérsékelt éghajlaton, felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat számtalan kozmetikai termékben.
A fajok közül a francia és az angol levendulát termesztik és alkalmazzák a legnagyobb mennyiségben. A gyógyszeripar felhasználja illóolaj-keverékekben, gyógyhatású szerekben, gyógyszerkészítésben és egyéb készítményekben (krém, kenőcs, gél, balzsam, zselé).

Az illatszeripar parfümök, kozmetikai, egészségügyi termékek gyártásában használja.

A mutatós növény és különös szépségű virágjának pompája, finom illata harmóniát teremt az emberben. A látvány és illat egyszerre nyugtat, felüdít, felfrissít, regenerál.
Jó mézelő növény, a magához csábított szorgos méhek és színes, tarka lepkék sokaságának szépsége, zsongása felvidít.
Lakótérben frissen és szárítva a virág illata elősegíti a lelki egyensúly megtartását, megteremtését, a testi-lelki jó közérzet megőrzését, kialakítását, a kellemes, pihentető alvást. Az illata a molyokat elűzi, a szúnyogokat, rovarokat elriasztja.
A friss virágzatokkal készíthetünk változatos levendula és vegyes csokrokat, koszorúkat, virágfüzéreket, levendula pálcákat, buzogányokat (lazán, szalaggal font csokrocskák). Virágok megszáradva is szépek, illatosak maradnak.
A szárított virág színét, illatát sokáig megőrzi. A száraz virágok is felhasználhatók illatosításra, díszítésre és a virágkötészetben. Lemorzsolva őket készíthető pot-pourri (színes, illatos virágkeverék), levendula és illatos gyógynövény párna, zsákocska, fürdőzacskó.
A szárítást árnyas, szellős helyen, vékony, laza virágzatú csokrokba kötve, virággal lefelé felakasztva vagy vékonyan kiterítve végezzük. A szárított virág hűvös helyen, fedett papírdobozban tárolva egy évig is megőrzi intenzív illatát.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Angol levendula
A Wikimédia Commons tartalmaz Angol levendula témájú médiaállományokat.