Ugrás a tartalomhoz

Növények/K/Korbácsliliom

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
(Eremurus stenophyllus szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2965 bájt

Növények

Korbácsliliom

Korbácsliliom


Korbácsliliom
(Eremurus stenophyllus, Syn: -)
Más neve(i): '


A korbácsliliom az egyszikűek osztályának liliomvirágúak rendjébe, ezen belül a fűfafélék családjába tartozó nemzetség. Egy 1956-ban piacra dobott kertészeti változata a Növények/K/Kleopátra tűje (Eremurus × cleopatra), ami különleges virágú egynyári növény.
Nyugat- és Közép-Ázsiából származik. Néhány faját és azok hibridjeit a kertészetek sokfelé elterjesztették.
Rövid és zömök, függőleges gyöktörzset fejlesztő évelők, a rizóma alján póklábszerűen szétálló, húsos gyökerekkel. A szétágazó, rendkívül sérülékeny gyökerek rendkívül szélesen, akár méterekre is szétterülnek a földben.
Keskeny, lándzsás levelei tőlevélrózsában állnak.
El nem ágazó, hosszú tőkocsányon fejlődő fürtvirágzata gyakran több száz[3] kis színes virágból áll. Ezek színe fajonként más és más; többnyire sárga, fehér vagy rózsaszín. A legimpozánsabb füzérek akár 3 m magasak is lehetnek.
Eredeti élőhelyén a száraz, füves pusztákon nő — domboldalakon, gyakran köves talajon.
Tavasszal először levélüstököt nevel, majd a szálas levelek koszorújának közepén nő ki a karcsú virágszár, csúcsán a hosszú, gyertyaszerű fürttel.[4]
Általában május- júniusban virágzik.[5] Virágai fokozatosan, a virágzatban alulról fölfelé haladva nyílnak úgy, hogy az éppen nyíló szakasz felett még bimbók nyílnak, alatt pedig termések érnek. Virágzás közben levelei fokozatosan elszáradnak és visszahúzódnak a hagymába.
A kertészeti változatok a jó vízvezető, de tápanyag-dús talajt kedvelik. A vegetációs időszakban rendszeresen öntözni kell őket, de ha ezt túlzásba visszük, a hagyma kirothad (erre különösen télen kell ügyelni). Télire célszerű a földjét földjét 15-20 cm vastag lombbal takarni. Rögtön virágzás után szaporítható magról vagy tőosztással. Ez különösen akkor célszerű, ha a növény az adott helyen túlszaporodott — ilyenkor kevesebb és alacsonyabb virágot hoz.
Néhány faját és azok hibridjeit — alapvetően a látványos virágzat miatt — dísznövénynek ültetik.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Korbácsliliom


A Wikimédia Commons tartalmaz Korbácsliliom témájú médiaállományokat.