Gomba/Gomba lista/K/Kubai badargomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Gomba‎ | Gomba lista(Psilocybe cubensis szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


A lap mérete: 1886 bájt

Növények

Kubai badargomba

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

2008-01-31 Psilocybe cubensis crop.jpg

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Kubai badargomba
(Psilocybe cubensis, Syn: )
Más neve(i): Varázsgomba, aranysapkásnak, vagy mexikói gombának is nevezik.

A egy pszichoaktív vegyületet tartalmazó gombafaj. A kalapja általában vörösesbarna, barna vagy sárgásbarna színű, fehér vagy sárga tönkkel. Ha megsértjük, vagy megfogjuk a nyálkás felszínét, akkor kékes elszíneződést tapasztalhatunk. Általában nedves, magas páratartalmú éghajlaton fordul elő, és a legelő állatok, például a marha trágyáján nő.

Könnyen összetéveszthetők sok nem pszichoaktív ehetetlen, vagy mérgező gombával.
A pszilocibin tartalmú gomba legfőbb megkülönböztető jellemzője az, hogy ahol megfogjuk vagy megsértjük, a felszíne kék színűre változik.
Általában szárított formában találkozhatunk vele, az ilyen gomba felszínén jól észrevehető a kékes elszíneződés.
Az elsődleges hatásokért jó pár aktív alkaloida felelős, elsősorban a pszilocibin, a pszilocin, valamint a baeocystin. A pszilocibin stabilabb vegyület, mint a pszilocin, de elfogyasztás után a szervezetben pszilocinná bomlik le.


Kubai badargomba ellenjavallat: Magyarország, Németország, Franciaország stb., birtoklásuk, fogyasztásuk, árusításuk már országfüggő mértékben büntetett. A varázsgomba használata egészségügyi szempontból semmiképpen sem ajánlott!


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Pszichoaktív növények

Magyar Wikipédia: Kubai badargomba


A Wikimédia Commons tartalmaz Kubai badargomba témájú médiaállományokat.