Ugrás a tartalomhoz

Gomba/Mérgező gombák/Hegyes badargomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Hegyes trágyagomba szócikkből átirányítva)


A lap mérete: 3801 bájt

Növények

Hegyes badargomba

Hegyes badargomba
hegyes badargomba
Szárítva
Hegyes badargomba
(Psilocybe semilanceata, Syn: Stropharia merdaria )
Más neve(i): Hegyes trágyagomba, hegyescsúcsú badargomba


Étkezési érték: Ez a gomba Mérgező!

A hegyes badar-gomba a harmatgombafélék családjába tartozó, a mérsékelt égövön honos gombafaj, amely pszichoaktív hatású pszilocibint tartalmaz. A hegyes badargomba nemzetségének legelterjedtebb tagja. A pszilocibin tartalmú anyagok - így a hegyes badargomba - birtoklása a világ legtöbb országában, így Magyarországon is, illegális, rájuk a pszichoaktív anyagokra vonatkozó jogszabályok érvényesek.

Kalap

0,5-3 cm széles, hegyes, csúcsos, sokáig harang alakú, de teljesen nem terül ki; olívsárgás vagy olívokkeres, szürkésbarna, ritkán rozsdabarna, higrofán. Felülete tapadós, ragadós, nedvesen áttetszően bordás. Idősen (főként nyomásra) kékesre, zöldesre színeződhet.

Lemezek

tönkhöz nőttek, szürkésbarnából bíborfeketére érnek, élük világosabb.

Tönk

50-120 x 1-3,5 mm, hengeres, alja kissé szélesebb lehet; halványsárgás, barnásokker, a kalaphoz közel világosabb; néha múlékony, alig észrevehető gallérzónával. Alja idősen kékesre, zöldesre színeződhet.

Előfordulás

augusztustól októberig, nedves, trágyázott réteken, legelőkön (de rendszerint nem a trágya felszínén), út mentén, erdőszélen. Északi jellegű faj, mely az északi féltekén mindig északi (a déli féltekén déli) kitettségű helyeken telepszik meg. A mérsékelt övi Eurázsián és Észak-Amerikán kívül Ausztráliából és Új-Zélandról is van adata.

Hatóanyagok

A gomba száraz súlya 0,25%-ának megfelelő mérgező, hallucinogén méreganyagot (pszilocibin) mellett hasonló szerkezetű baeocisztint is tartalmaz.

Hatás

A hegyes badargomba fogyasztása általában a vizuális szín-, mélység- és alakérzékelés torzulásával jár és élénk hallucinációkat okoz. A hatás az LSD-éhez hasonlítható, bár annál enyhébb. A mellékhatások közé tartozik a pupillák kitágulása, szívdobogás, kellemetlen közérzet, túlérzékeny reflexek. A tapasztalt hallucináció nagy mértékben függ a fogyasztó személyiségétől, különböző emberek nagyon különböző hatásokat észleltek.


Ellenjavallat: A pszilocibin-tartalmú anyagok - így a hegyes badargomba - birtoklása a világ legtöbb országában, így Magyarországon is, illegális, rájuk a pszichoaktív anyagokra vonatkozó jogszabályok érvényesek. A gombafogyasztás másik kockázata, hogy összetévesztik, más mérgező fajokkal. A gomba használata egészségügyi szempontból semmiképpen sem ajánlott!

Hasonló fajok

[szerkesztés]
- A komolyabban mérgező gombák közül a muszkarintartalmú selymes susulykával (Inocybe geophylla) téveszthető össze, amelynek kalapja fehéres színű, selymes felszínű, lemezei sárgásbarna-halványszürkék, spórapora pedig sárgásbarna.

Lásd még: Pszichoaktív növények

Magyar Wikipédia: Hegyes badargomba


A Wikimédia Commons tartalmaz Hegyes badargomba témájú médiaállományokat.