Ugrás a tartalomhoz

Nemzetek/Egyiptom

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

N E M Z E T E K - Szakácskönyve

Egyiptom

thums
thums
szerk.  

Egyiptom

thums
thums


Gasztronómia

Egyiptom északi részén és a Nílus mentén vannak zöld területek, ahol elég meleg az éghajlat és a viszonylagos vízbőség miatt különböző gyümölcs-, zöldség- és gabonaféléket termesztenek.
Az arab országokhoz hasonlóan, télen főként a gabonafélékből és a hüvelyesek magvaiból, zöldségfélékből, birka- és kecskehúsból kerülnek ki az ételek alapanyagai.
A tengerparton sok a halféle és egyéb tengeri élőlény. Az ételek erősen fűszerezettek és különböző ízhatásokban gazdagok.
A csonthéjas termésű gyümölcsök közül leggyakrabban a mandulát és a pisztáciát használják. Jelentősebb fűszernövények: a szezámmag, a kömény, a csípős cseresznyepaprika és a gyömbér.
Tipikus egyiptomi ételkülönlegesség a falafel, amely csicseriborsóból, vagy más száraz magvakból készíthető krokettféle. Frissen sütve fogyasztható.
Egyiptomban az utcán nyüzsgő élet folyik, az emberek éjjel-nappal kereskednek, dolgoznak és gyakran betérnek az út melletti kis vendéglőkbe. Itt készítik a másik egyiptomi ételkülönlegességet, a kosharit. Ez általában lencse, rizs és paradicsommártás keveréke.
Az egyiptomiak szeretik mind a sós, mind az édes rakott tésztákat. Általában rizzsel és egyéb gabonafélékkel készítik, melyet tejben vagy joghurtban főznek meg, és száraz gyümölcsökkel, fahéjjal ízesítenek.
Muzulmán ország lévén alkoholt nem fogyasztanak, viszont a gyümölcsleveknek széles a választéka.


Ezt a lapot megnyitva, a lap alján találsz egy receptmintát, a használatát ITT találod!