Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Történelem/A mikrohullámú sütő története

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A mikrohullámú sütő története:

Recept mérete: 4718 bájt

Szakácskönyv

A mikrohullámú sütő története

Jelmagyarázat
Történelmi tudnivalók Bibliográfia 1711-1960. Eszközök Konyhatechnikai eljárások Nevezéktan Gyógynövény lista Növények gyógyhatása Kulináris kisszótár Borszótár Gomba szótár Egyéb italok Régi kifejezések Konyhai Tanácsok A világ legbizarrabb ételei Gasztronómia tévedések

A mikrohullámú sütő története[szerkesztés]

Két generációval ezelőtt még természetesnek számított, ha a kihűlt ételt a tűzhelyen melegítette fel az ember, a technológia fejlődésével azonban ez a sok figyelmet megkívánó mechanizmus (ti. az étel leégését elkerülendő folyamatos kevergetés) mára feleslegessé vált. De vajon kinek tartoznak köszönettel a hálás háziasszonyok?

A történet szálai Amerikába vezetnek, az úriember pedig, aki a véletlennek köszönhetően egy zseniális találmány megalkotását tudhatja magáénak nem más, mint Percy Spencer, aki 1946-ban egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott. Hol itt az összefüggés? Hogyan lehet véletlenül egy radaralkatrész kifejlesztése helyett a mikrohullámú sütőt feltalálni? A válasz nem is olyan bonyolult, ugyanis a radar hullámai is mikrohullámú tartományba esnek. Lássuk, mi is történt pontosan. Spencer egyik nap egy szelet csokit felejtett a laboratóriumi asztalon, közvetlenül egy mikrohullámot kibocsátó készülék mellett. Nem sokkal később meglepetten tapasztalta, hogy az édesség helyén már csak egy sötétbarna massza van.

Ezen a jelenségen felbátorodva nekilátott, hogy megalkosson egy forradalmian új találmányt. Nem is kellett hozzá sok idő, egy évvel később már be is mutatta az első prototípust. Ez azonban gigantikus méretei okán még nem volt alkalmas a tömeggyártásra. Két évtizednek kellett eltelnie, mire megjelent a piacokon egy léghűtéses változat (az első modellek ugyanis vízhűtéssel rendelkeztek, melyhez egy külön készülék beszerelése szükségeltetett), mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. De nézzük, meddig jutottunk ezen a téren.

Kezdetben még csak ételmelegítésre, valamint párolásra lehetett használni a mikrohullámú sütőket. Ma már olyan széles körben alkalmazható, hogy komoly konkurenciát jelent a tűzhelyekre nézve, ugyanis egyaránt süthetünk is, piríthatunk is benne, s mindezt gyorsabban, mint egy hagyományos sütőben. A modern világ pedig a gyorsaságról szól, az embereknek nem marad annyi idejük a konyhai teendőkre, ezért is rejlenek új lehetőségek a mikrohullámú technológiában.

Az újtól pedig sokan megijednek. Ez lehet a magyarázata annak, hogy mára a mikrohullámú sütő körül számtalan legenda kering. Egyesek szerint a mikrohullámok hatására az ételek molekulái degenerálódnak, így az ilyen módon melegített táplálék rákkeltővé válik, így csak a hagyományos, lángon történő főzés ajánlott. Az ellentábor azt állítja – az amerikai Cornell egyetem kutatásaira hivatkozva –, hogy a zöldségek vitamintartalma szempontjából kíméletesebb eljárás a mikróhasználat, mint a hagyományos főzés, valamint, hogy a mikróban elkészített szalonnában jelentősen alacsonyabb a rákkeltő nitrozaminok szintje, mint a hagyományos módon sütöttben. Egy dolog bizonyos: a mikrohullámú sütők olyan szigorú biztonsági előírásoknak kell, hogy megfeleljenek, amely garantálja a felhasználó biztonságát, hiszen a mikrohullámok a sütőn belül maradnak.

Mint megannyi háztartási eszköz esetében, a mikrohullámú sütőkről is elmondható, hogy mind beépíthető, mint pedig szabadon álló modellek léteznek belőle. Azoknak pedig, akiknek nincs idejük naponta letörölgetni a mikró külső felületét, ajánlom az ujjlenyomatmentes inox felületű készülékeket. Léteznek grill és egyéb funkciókkal rendelkező modellek is, valamint olyan készülékek, melyek légkeveréses sütési módszerrel is rendelkeznek.

A legtöbb készülék ma már - különböző technikákat alkalmazva – biztosítja, hogy az étel egyenletes süljön át. Vége tehát a kívül forró, belül pedig még fagyos étvágygerjesztő finomságok időszakának. S ma már az étel behelyezésével sem kell sokat bajlódni, léteznek ugyanis lefelé nyíló ajtóval rendelkező modellek. S attól sem kell félni, hogy az ajtó esetleg leszakad a ráhelyezett súly miatt, hiszen ezek a hihetetlen teherbírással rendelkező elemek akár 20 kg súlyt is elbírnak.

Azoknak sem szabad kétségbe esniük, akiknek kicsi konyhájuk van. Létezik ugyanis olyan mini, a felső szekrénybe beszerelhető mikrohullámú sütő, melyet a tervezők kihúzható páraelszívóval kombináltak. Így a főzőlap feletti tér sokkal praktikusabban kihasználható.

Forrás: hejszakacsok.hu

A mikrohullámú sütő története, Deák_Orsolya