Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Szitakötők/Nagy acsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2475 bájt

Kertészet

Nagy acsa


Nagy acsa
Nagy acsa
(Aeshna grandis, Syn: -)
Más neve(i): -


A nagy acsa a karcsú acsák családjába tartozó, főleg Közép- és Kelet-Európában elterjedt szitakötőfaj.
Leginkább Közép- és északkelet-Európában gyakori, de kisebb-nagyobb populációi a Brit-szigetektől egészen a Bajkálig előfordulnak. A mediterrán vidékekről a hegységek kivételével hiányzik. Magyarországon az Alpokalján és a Szigetközben található meg rendszeresen.
A nagy acsa viszonylag nagy méretű szitakötő, szárnyfesztávolsága eléri a 95–105 mm-t. Legjellemzőbb tulajdonsága egész szárnyának füstös, sárgás-barnás színezete, amiről könnyen felismerhető. Szárnyjegye világosbarna. Tora és potroha alapszíne barna. A toron a szárnyak tövében négy kis kék pötty látható. A tor oldalán két ferde sáv húzódik, amelynek színe a hímeknél élénk-, a nőstényeknél halványsárga. A hímek potrohán a második szelvény felső részén két kék folt, a potroh oldalán pedig egész hosszában további kék foltok találhatóak. Ezek a nőstényeken halványsárga színűek. A hímek potroha a harmadik szelvénynél láthatóan elkeskenyedik, míg a nőstényeké egyenletesen vastag. A hím szemei kékes-, a nőstényé zöldesbarna színűek.
Hasonlít hozzá a lápi acsa (Aeshna isoceles), de annak szárnya színtelen, szeme élénkzöld és potrohán nincsenek kék vagy világos foltok, csak a potroh felső részének tövénél egy jellegzetes háromszögű sárga rajzolat.
A nagy acsa lárvája hűvös lápokban, tavakban, holtágakban vagy lassú folyású vizekben él. Fejlődése két-három évig tart. Az imágók júniusban jelennek meg és egészen szeptember végéig repülhetnek. A kifejlett szitakötők erdőszéleken, tisztásokon vadásznak. Repülésük látványos, a hosszú vitorlázásokat gyors szárnycsapkodással váltogatják. Párosodás után a nőstény a felszínen lebegő vagy a víz alatti növényekbe helyezi megtermékenyített petéit.
Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Forrás: Magyar Wikipédia: Nagy acsa

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy acsa témájú médiaállományokat.