Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Szitakötők/Lomha rabló

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2405 bájt

Kertészet

Lomha rabló


Lomha rabló
Lomha rabló
(Lestes sponsa, Syn: -)
Más neve(i): -


A lomha rabló a rovarok osztályának szitakötők rendjébe, ezen belül az egyenlő szárnyú szitakötők alrendjébe és a rabló szitakötők családjába tartozó faj.
A lomha rabló Közép- és Észak-Európában honos, messze Észak-Ázsiáig. A hegységekben 1200 méter magasságig feljut. A lomha rabló az egyik leggyakoribb faj a hazai szitakötők között.
A 3,2–3,8 centiméter hosszú, 4–4,5 centiméter szárnyfesztávolságú, rabló szitakötők tipikus képviselője. A Lestes rovarnem Európában élő 8 faját nem könnyű egymástól megkülönböztetni. Nyugalmi helyzetben szárnyait valamennyi faj félig kinyitva tartja. A hímek teste felül sötét fémeszöld, míg a nőstényeké rézszínű. Idős hímeken a két első és a két utolsó potrohszelvény kékes-deres. Csaknem üvegszerű, színtelen szárnyuk és igen karcsú potrohuk miatt az állatok természetes környezetükben nehezen vehetők észre. A lomha rabló feje hátul, a szemek közti alsó részen fekete. A szárnyjegy fekete vagy sárgásbarna. A nőstény első potrohszelvényén félkör alakú folt van. A hím alsó potrohfüggelékeinek a vége nem szélesedik ki.
A lomha rabló tócsák, kisebb tavak és lápok lakója. Környezetével szemben nem igényes, nyáron már egy kákával vagy náddal benőtt aprócska vízfelület is magához csalogatja az első lomha rablókat. Mivel élőhelyével szemben nem támaszt különleges igényeket, ezért a környezetváltozásokhoz is jól tud alkalmazkodni. A kotrással frissen létesített gödröket, amennyiben azokban némi víz áll, rövid időn belül benépesíti.
A lomha rablók társas életmódot folytatnak, meleg nyári napokon olykor százával láthatjuk őket a vízfelszín fölött repkedni vagy a parti növényzeten pihenni. A lomha rabló a vízparton apró rovarokra vadászik. Vízben élő lárvái kis rákokkal és rovarokkal táplálkoznak. Júniustól október végéig repül.


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Forrás: Magyar Wikipédia: Lomha rabló

A Wikimédia Commons tartalmaz Lomha rabló témájú médiaállományokat.