Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Szitakötők/Fürge légivadász

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2922 bájt

Kertészet

Fürge légivadász


Fürge légivadász
Hím fürge légivadász
Fiatal nőstény
Párosodó légivadászok
Fürge légivadász
(Erythromma najas, Syn: -)
Más neve(i): -


A fürge légivadász a légivadászok családjába tartozó, Közép- és Észak-Európától egészen Japánig előforduló szitakötőfaj.
A fürge légivadász testhossza 35 mm, szárnyfesztávolsága 50 mm körül van. A hímek legfeltűnőbb tulajdonsága nagy, sötétvörös szemei. Torának oldala és potroha utolsó két szelvénye élénk égszínkék. A tor felső része bronzos csillogású fekete, a potroh túlnyomó része (a vége kivételével) szintén fekete vagy hamvas tompakék, ami a lábakra is kiterjed.
A nőstény potroha valamivel vastagabb, szeme barna vagy narancsszínű. Felülről tora és potroha fekete, oldalt mindkettő sárga vagy zöldessárga. A fiatal hímek hasonló színezetűek.
Hasonlít hozzá a zöld légivadász (Erythromma viridulum), de az valamivel kisebb, a hím potrohának oldalán a 2 és a 8 szelvényen élénkkék foltok láthatóak, az utolsó szelvény felső részén pedig fekete X-rajzolat található. A nőstények a Coenagrion fajok nőstényeivel téveszthetőek össze, de a fürge légivadász homloka teljesen fekete, világos foltok nélkül.
Eurázsiai elterjedésű szitakötő, Európától egészen Japánig megtalálható. Európában elsősorban a középső és északi éghajlati sávban gyakori, délen csak szórványosan található meg. Északon egészen az északi sarkkörig felhatol. Magyarországon országszerte előfordul.
Lárvája nagyobb, nyílt vízfelülettel rendelkező, vízinövényekkel benőtt tavakban, holtágakban, lassú mozgású csatornákban él. A lárva május-júniusban alakul át imágóvá, amely augusztus végéig, szeptember elejéig repül. A hímek territoriális viselkedésűek, a lebegő vízinövényeken ülve őrzik területüket és elzavarják az esetleges versenytársakat.
A tandem formációban történő párosodás után a nőstény a vízinövények szárára, leveleire rakja le petéit, eközben gyakran teljesen a víz alá merül, akár 60 cm mélyre is. A kikelő lárvák egy éven keresztül fejlődnek, majd utolsó fejlődési stádiumukban áttelelnek és a következő év tavaszán alakulnak át.
Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Forrás: Magyar Wikipédia: Fürge légivadász

A Wikimédia Commons tartalmaz Fürge légivadász témájú médiaállományokat.