Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Szitakötők/Ritka légivadász

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2709 bájt

Kertészet

Ritka légivadász


Ritka légivadász
Ritka légivadász
(Coenagrion scitulum, Syn: -)
Más neve(i): -


A ritka légivadász a légivadászok családjába tartozó, Európában és Nyugat-Ázsiában elterjedt szitakötőfaj.
A ritka légivadász testhossza 30–32 mm. Alapszíne élénk égszínkék. A tor felső oldala fekete két vékony, kék, hosszanti sávval. Potrohának alapszíne a kék, a második szelvény felső részén kehely alakú (ami sokszor félholddá vagy csíkká torzul) fekete rajzolat látszik. A potroh középső szelvények fekete-kék gyűrűsek, a 6-7 szelvény teljesen fekete, míg a potroh vége (8-9. szelvény) majdnem tisztán kék, csak a 9. végén található némi fekete mintázat. A potroh alsó része sárgás. Szárnyjegye halványbarna és bármely más Coenagrion-fajénál nagyobb.
A nőstény a hímhez hasonlít, potrohán nagy, fekete, torpedó formájú rajzolatok sorakoznak ezért felülről inkább feketének látszik.
Rokonaitól nehezen, csak közelről lehet megkülönböztetni. A szép légivadász és a gyakori légivadász karcsúbb, vékonyabb felépítésű. A díszes légivadásztól mintázatának részletei és élőhelye (utóbbi kis vízfolyások környékén fordul elő) különböztetik meg.
Eurázsiai faj. Leginkább Franciaország nyugati és középső régiójában és Délnyugat-Spanyolországban gyakori, másutt populációi szigetszerűek. Dél- és Közép-Európától és Észak-Afrikától Kisázsián keresztül egészen a Kaszpi-tengerig és a Kaukázusig előfordul, sőt egy külön populációja Közép-Ázsiában is megtalálható. Az utóbbi időben észak felé terjeszkedik és Belgiumban és Hollandiában is viszonylag gyakorivá vált. Angliai populációja 1953-ban egy tengerbetörés során elpusztult, de 2009-től ismét megjelent. Magyarországon az egész országban előfordulhat, de ritka és kis létszámú faj.
Lárvája kisebb-nagyobb, növényzettel dúsan benőtt, gyorsan átmelegedő állóvizekben: tavakban, bányagödrökben, lápokon él. A víz kisebb sótartalmát elviseli. Az imágók május végétől július végéig repülnek, ritkán szeptember elején is lehet velük találkozni. A nőstény a víz alatti növényekre rakja megtermékenyített petéit.
Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Forrás: Magyar Wikipédia: Ritka légivadász

A Wikimédia Commons tartalmaz Ritka légivadász témájú médiaállományokat.