Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:KeFe/Minták/Szakácskönyv/Súgó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


szerk.  

Tartalom:

Üdvözlet[szerkesztés]

Üdvözöllek a szabad Szakácskönyvben!
Szabad, mert a wikiközösség által létrehozott, és a GFDL licenc szabályok betartásával, bármely részét olvashatod, letöltheted, vagy másolhatod, de terjesztheted és írhatod is.
thums
thums

A szakácskönyv célja[szerkesztés]

Hogy kezdő, haladó és profi felhasználók is találjanak kedvükre való információt, történeteket, recept leírásokat. Mind ezeket szerettem volna egy jól áttekinthető és könnyen kezelhető lapra leírni, de jelenleg van még javítani való az elrendezésen is.
Majdnem minden receptre igaz, hogy az elkészítési módok sokféle változatát lehetne leírni és ez nem is baj, nem csak tájegységenként, hanem etnikumok szerint is más-más elkészítési módot követnek. Ezeket a változatokat azonos lapon sorszámmal jelölve lehet megtalálni, (a számozás itt nem tartalmaz minőségi sorrendet). Az ilyen változatok némelyikét más oldalakra hivatkozással lehet megtalálni. (pl.: Erdélyi-, kínai-, vagy más nemzetek a magyar konyhában is fellelhető változatait).

Jelmagyarázat[szerkesztés]

Kérünk, hogy az itt található rövidítéseket használd, ha régi, vagy külföldi recepteknél más jelzésekre - rövidítésekre van szükség, akkor azokat is vedd fel erre a lapra és lehetőleg írd hozzá a Magyarországon is használt mértékeket...

Milyen recepteket várunk?[szerkesztés]

Lehetőleg saját, vagy az általad kipróbált recepteket írd le, olyan módon, hogy még a kezdő háziasszonyok is elkészíthessék.
A régi (70 évesnél régebbi) szakácskönyvek teljes tartalmát is bemásolhatod a Szakácskönyv/Régi szakácskönyvek oldalra.
Más szakácskönyvekből is beírhatsz recepteket, ha változtattál a hozzávalókon, vagy az elkészítési módon, esetleg egy-egy kedvenc receptedet is beírhatod, még akkor is, ha nem változtattál rajtuk semmit.

Tallózás, keresés[szerkesztés]

 1. A szakácskönyv kezdőlapján a vastagon szedett címszavak a fejezetek címei, erre kattintva a fejezet lap jelenik meg, ahol további alcímekből lehet választani
 2. A szakácskönyv kezdőlapjának fejrészében a Fejezetek szóra kattintva egy új lapot kapsz, ahol baloldali fejezetcímeket kiválasztva, - a jobb oldalon jelennek meg a keresett témakörök. Ez a két lap tartalmilag megegyezik, a különbség csak annyi, hagy a fejezetek lapról könnyebb a receptek kikeresése, tallózás.
 3. Ha a fejezet címére kattintasz, akkor a fejezet önállólapja jelenik meg, ezt a lehetőséget akkor érdemes kiválasztani, ha egy fejezeten belül keresel, vagy írsz recepteket.
 4. Érdemes ezt a lapot választani, ha a "Nemzetek Szakácskönyve" -t szeretnéd írni, vagy olvasni, mert ez a lap tartalmazza a jelenleg felvett országokat. Innen is el lehet jutni bár melyik lapra, a "Fejléc" és a "Lábléc" menüinek segítségével.
 5. A Fejezet lapokon a Főcímre kattintva a kezdőlapra jutsz, A fej-, és láblécekről érheted el a Fejezet lapot, vagy bármely témakört.
 6. A fejezet és recept leírásának lapjain, a lap bal felső sarkában található hivatkozásra kattintva, az előző fejezetre, vagy a kezdőlapra juthatunk.
 7. A "SZAKÁCSKÖNYV" főcím jelzi, hogy jelenleg melyik fejezetben vagy, a nemzeti fejezeteknél pedig az aktuális nemzet neve áll. Ha erre a hivatkozásra kattintasz, a Wikipédia azonos nevű országról szóló cikkéhez jutsz.
 8. A szakácskönyv bármely részén, így a receptekben is találhatók hivatkozások (kék színnel írt szavak), ezek egy része a szakácskönyv más fejezeteihez, vagy más receptoldalra mutatnak, illetve a Wikikpédia megfelelő oldalára visznek. A visszatérés a böngésződ "vissza" gombjával lehetséges.

Javítandó lapok[szerkesztés]

 1. Ha formai, vagy helyesírási hibát találsz, azt bátran javítsd ki.
 2. Ha vandalizmust látsz, állítsd vissza az eredeti szerkesztő bejegyzését, vagy szólj egy adminisztrátornak, aki vissza tudja állítani a vandalizmus előtti állapotot.
 3. Ha egy recept nem az általad ismert hozzávalókat, vagy elkészítési módot ír le, azt ne javítsd, hanem írd elé, vagy utána a saját receptedet . Egy-egy receptből jelenleg is található több változat.

Új recept írása[szerkesztés]

Új szöveg, vagy recept beírása:

1. A Saját receptjeim oldalon válaszd ki a recepted kategóriáját, a megjelenő oldalon kattints a lap tetején lévő
Új bejegyzés beírása , vagy az Új recept beírása szövegre,
2. A megjelenő ablak legfelső sorába (címsor) írj be egy címet, majd
3. a saját szöveg, vagy recept beírása után,
4. zárd le 4 kötőjellel (----), ez egy elválasztó vonalat generál, az egymást követő bejegyzések elválasztására. Keretes leírásoknál nem kell a 4 kötőjel. Lásd még:Keretes recept forma
5. Használd az "Előnézet megtekintése" gombot, és ha mindent rendben találtál,
6. kattints a "Lap mentése" gombra (Alt+s).


Aláírni nem kell, helyette a Szerzőink lapon írd be a neved és a recept(ek) címét. Jó szerkesztést, sok sikert és jó étvágyat kívánunk!
A profi szerkesztők receptjeiket ABC rendben be is sorolják a meglévő receptek közzé.

Receptek formája[szerkesztés]

A javasolt receptforma így néz ki:

Címe - lehetőleg legyen rövid és jellemző, ha már van ilyen című recept, akkor számozzuk (az elsőt NEM), így a másodikat 2., vagy II. formában.
A cím alá:
-Ha egyéb jellegzetesség is ide kívánkozik, akkor azt közvetlenül a cím alá zárójelben pl.: (nyárson sütve)
(kcal, elkészítési idő: xx perc,)
-A diétás recepteknél itt feltétlen meg kell adni a fontos infókat, mert ennek hiányában a diétás receptekből töröljük a receptet, más esetben nem muszáj megadni semmit.

Hozzávalók: (x személyre)

 • felsorolás
 • szerűen
 • add
 • meg

Előkészítése:

-Akkor érdemes különírni, ha speciális előkészítő eljárást kell leírni, vagy az elkészítés is 8-10 sornál többet vesz igénybe és így válik tagoltabbá a leírás.

Elkészítése:

-Lehetőleg úgy kell leírni, hogy a kezdők is eltudják készíteni. A recept végén leírhatók a tárolás, terítés, ár, ajánlott köret, vagy savanyúság, ajánlás alkalomra, stb...
Megjegyzés: Az alapanyag vásárlásáról, elő-, és elkészítés, vagy a tálalás, tárolás módjáról.
Tipp: Más változatok, vagy hozzávalók.
Forrás: Az átvett receptek, leírások végére tegyél {{Forrás| | | | }} sablont, ennek használatát a sablon információs lapján olvashatod el.
- Kérünk, hogy ne ajánlj italféleségeket, különösen Név és gyártó szerint megnevezve, mert az már reklámnak számít. Helyette lehet azt írni, pl.: világos sör, barna sör, fehér bor, rozsé, vagy vörösbor illik hozzá.
- Ne kívánj Jó étvágyat! a recept végén, bár ez valóban lezárja a receptet, de a receptek lezárásához, az alábbi formázást használjuk:
- A receptek utolsó sorában mindig ott kell lennie legalább 4 ---- kötőjelnek. Ez azért kell, mert ez egy vonalat generál, a keretes formánál nem kell a négy kötőjel, mert a keret zárt, így lezárja a rcpt-et.

Keretes recept forma[szerkesztés]

Az aranygombos Grin (bürokrata, admin), kívánsága, hogy a receptek külön lapon legyenek. Erre hoztam létre a keretes formát és néhány receptet átjavítottam.

A különbség csak annyi, hogy keretbe tesszük a receptet, itt is beírjuk a címet és a végére nem teszünk ---- kötőjelet.

Figyelem!

A fejezetek lapjait megnyitva majdnem mindenhol található egy recept minta, amit lemásolva - csak ki kell tölteni...
Ismételd meg a címet

(a címhez tartozó megjegyzés)

(a többit ; pontosvesszővel kezd írni)

Hozzávalók:

 • felsorolás
 • szerűen
 • add
 • meg

Elkészítés:

[···]

Megjegyzés:

[···]

Tipp:

[···]

Forrás

Az átvett receptek, leírások végére tegyél {{Forrás|||}} sablont, ennek használatát a sablon információs lapján olvashatod el.

Lásd még: További mintalapok


Hivatkozások[szerkesztés]

Hivatkozás, a szakácskönyvön belül kétféle lehet, ezt jól szemléltetik a Mártásoknál található hivatkozások:
 1. amikor, csak a könyvlapra hivatkozunk Szakácskönyv/Mártások, ha pedig egy mondatban szeretnénk megjeleníteni ugyan ezt: mártások
 2. amikor a konkrét recept helyét is megadjuk: fokhagyma mártás Felhívom a figyelmed arra, hogy a pervonal után következő betű mindig nagy betű.
Találkozhatsz még olyan linkel is, amely a Wikipédiában lévő szócikkre mutat: Pl.: fűszerek
Van olyan jelzésrendszer, ami az egységesítést hivatott elősegíteni, de ez nem kötelező, csak lehetőség. Ha ettől eltérő jelzés(eket) használsz, kérünk hogy azokat egy új cím alatt sorold fel és a receptek leírásánál - hivatkozz rá.
Még egy fontos dolog, hogy a recepteket semmilyen módon nem írjuk alá. Helyette a Szakácskönyv/Szerzőink részben adhatja meg mindenki a nevét és bármilyen információt, linkelni itt is lehet pl. a beírt receptre, vagy a saját vitalapra.

A számláló működése[szerkesztés]

A számláló robot a lapok alcímeit számolja össze, (függetlenül attól, hogy hány = jel közzé teszed), és a kezdőlapon, fejezetek lapjain, - zárójelek között jeleníti meg. Amikor beírsz egy receptet, ne várd hogy a számláló jelezze, mert csak naponta egyszer, (kb.: 23-24 óra között) lép működésbe.
Ha a beírt receptek darabszáma nem változik, akkor vagy az elérési út nincs helyesen megadva, vagy a számláló nem működik. Az utóbbi esetben a Wikipédia Kocsmafalon lehet/kell jelezni a hibát.

A számláló már nem működik, egyrészt azért mert a készítője már nem aktív, másrészt a receptek címeinek felsorolása a fejezetek lapjain számozottan találhatók.


Nyomtatás[szerkesztés]

Itt két módszer közül választhatsz:

 1. A lap felső jobboldali részén található Nyomtatható változatra kattintva
 2. Ne nyisd meg a lapot szerkesztésre, csak jelöld ki, jobb egérgombbal másold és egy saját gépeden lévő szövegszerkesztőbe illeszd be. Mentsd el és a szokott módon nyomtathatod.

Megjegyzés[szerkesztés]

 1. Kérünk hogy a lapokhoz, receptekhez ne fűzz megjegyzéseket, de minden észrevételt, javaslatot leírhatsz az adott lap vitalapjára.

Üzenet[szerkesztés]

Minden lapnak van egy "vitalapja", ezeken beszélhetjük meg észrevételeinket, javaslatainkat. Üzeneteket írhatsz:

 1. a szerkesztők vitalapjára,
 2. a receptek vitalapjára,
 3. a társalgóba,
 4. az adminisztrátorok üzenőfalára vagy
 5. ha megadta az e-mail címét a baloldali menü e-mail küldése menüpontjának használatával lehet.

Értékelés[szerkesztés]

 1. Ha értékelni szeretnéd valamelyik receptet, akkor azt megteheted a lap vitalapján.
 2. Ha ismert a szerző, akkor javasolt a szerző vitalapjára írni.

Recept kérés[szerkesztés]

 1. Ez a funkció jelenleg nem működik, mert még nagyon kevés szerkesztőnk van, így nem garantálható, hogy a kért recept belátható időn belül - megírásra kerül.
 2. A fentiekkel ellentétben, azonban kérhetsz bármilyen receptet, - (lehetőleg valamelyik szerző vitalapján - (egyelőre), előbb-utóbb megírja valaki. Ha mégsem, akkor, tévedtem.

Licenc[szerkesztés]


Jogi nyilatkozat[szerkesztés]

FIGYELEM!

A WIKIKÖNYVEKET CSAK A SAJÁT FELELŐSSÉGEDRE
HASZNÁLD!

Kérünk, hogy vedd figyelembe: a Wikikönyvekben, különös tekintettel az itt található Szakácskönyvre, amelynek receptjeit jogi szempontok alapján ellenőrizni nem áll módunkban, így bármely információ lehet pontatlan, félrevezető, veszélyes vagy illegális! A lapokkal kapcsolatosan sem a szerzők, segítők, szponzorok, adminisztrátorok, vandálok vagy egyéb Wikipédiával kapcsolatba hozható személyek, vagy szervezetek nem felelősek a cikkekben és egyéb Wikikönyv weblapokon található tartalmakért.
A Wikikönyv nem általánosan ellenőrzött; Amíg igaz az, hogy az olvasók rendszeresen korrigálják a hibákat és helytelenségeket, ez nem jelent számukra jogi kötelezettséget, így bármilyen a Wikikönyvekben található információ csakis garanciák nélkül és saját felelősségre használhatóak.
A Wikikönyv nem vonható felelősségre semmilyen a benne található információ által okozott kárért, mivel ez magánszemélyek önkéntes társasága azon célból, hogy nyílt oktatási, kulturális és információs erőforrást hozzanak létre.
Ezen közlés egyoldalú és tájékoztató jellegű, és így nem képez szerződést vagy megegyezést közted és a Wikikönyv között a GNU Szabad Dokumentációs Licenc feltételein túl.


Kilépés[szerkesztés]

 1. A lábléc Kilépés a Wikiből pontját, vagy
 2. a lap jobb felső sarkában található Kijelentkezés -re kattintva léphetsz ki a Wikikönyvekből.