Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Disznótor/Hurkák/A hurka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1929 bájt

Szakácskönyv

A hurka

Húsokról Pácok Belsőség Pacal Bárány-Birka Sertéshús Csülök Disznótor Vagdalt, fasírt Marhahús Borjúhús
Nyúlhús Szárnyasok Bográcsban, nyárson, grillen Halak-rákok-kagylók Vadhúsok Ünnepi ételek Hidegtálak


Felkészülés Kolbászfélék Hurkák Szalonna, sonka Disznósajt Disznótoros ételek

A hurka sertésbélbe töltött, a legtöbbször húsalapú keverék, számos változata létezik Magyarországon, leginkább véres-hurka, és vér nélküli húsos hurka, rizses-hurka, májas-hurka verziókat készítenek, jobbára disznótor alakalmával. A disznósajt (disznófősajt) is egy hurka féle, amelyet a sertés gyomrába töltenek és nagyobb (nem csak darált) vékonyan szeletelt húsokat is tartalmaznak.

Fűszerezése is tájanként változó, a majoránna, a fehér-, és fekete bors, Cayenne-i bors, szegfűbors őrlemény, vöröshagyma, a édes vagy csípős pirospaprika, a fűszerkömény, őrölt szegfűszeg, kapormag, só, mellett akár alma, burgonya, tej, tejszín, kukorica vagy szilva is kerülhet a keverékbe.

A vér nélküli hurka készülhet tüdőből is. Létezik húsmentes változata is.

Rizs mellett zsemle vagy hajdinakása, kukoricakása is kerülhet bele.

A bélbe töltött, fűszerezett keveréket abalében újra főzik, kihűlés után már fogyasztható. Nagyobb mennyiség készítésekor felfüstölik, vagy lefagyasztják, így kb. 6-12 hónapig is felhasználható, ekkor már sütve fogyasztott étel.

Más kultúrákban Angol nyelvterületen pudding-nak nevezik a hurkához hasonló, bélbe töltött keveréket. A véres hurkához hasonló étel a koreai szunde.