Ugrás a tartalomhoz

Növények/G/Gyapot

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | G
A lap mérete: 3441 bájt

Növények

Gyapot

Gyapotültetvény
érett termés
Gyapot
(Gossypium, Syn: )
Más neve(i): -


A gyapot a valódi kétszikűek közé tartozó mályvafélék valószínűleg legismertebb, kiemelkedő gazdasági jelentőségű nemzetsége.
Haszonnövényként négy fajt hasznosítanak, legelterjedtebb a hegyvidéki gyapot (Gossypium hirsutum) amely a világ gyapottermelésének 90%-át adja. A másik három az amerikai gyapot (Gossypium barbadense) 8%-kal, valamint a levantei gyapot (Gossypium herbaceum) és az indiai, vagy fatermetű gyapot (Gossypium arboreum), amelyek együtt a termelés 2%-át adják.
Mintegy 39-40 faja a trópusokon, illetve a szubtrópusokon honos; közülük többet a Föld mintegy hetven országában ipari növényként termesztenek, mivel a gyapot magházát burkoló szőrzet a pamut alapanyaga. Leghíresebb, hagyományos termőterülete az Egyesült Államokban az úgynevezett Gyapotövezet (Cotton belt). Fő termőterületeit a pamut leírásánál ismertetjük.
Egyéves vagy évelő lágyszárúak, cserjék vagy nagy ritkán kisebb fák – az egyévesként termesztett gyapot a természetben évelő növény. Gyökerének kérge és a mag mérgező gosszipolt tartalmaz.
Levelei 3–5, néha 7 karéjúak. A virág bimbója felett három fogazott takarólevél gúlaként borul össze. A teljesen kifejlett bimbó olyan, összecsukódott virág, amit még félig a takarólevelek borítanak. A sziromlevelek virágzás közben fokozatosan elszíneződnek és elszáradva lehullanak. A megtermékenyülés után a termő növekedésnek indul, és tokterméssé alakul át. Eközben belseje 4–5 rekeszre oszlik; mindegyikben több maggal. A maghéj egyes sejtjei megnyúlnak, és ezekből alakulnak ki az ún. röptető szálak, a tulajdonképpeni gyapotszálak. A tok beérésének ideje a klímától függőn a keléstől számított száz nap körül van. A beérett tok felnyílik (ez az ún. kovadás): ez után szedik le a kibomlott, felbolyhosodott szálakkal borított magvakat.
A gyapot magszálait, a pamutot a textilipar használja fel. Emellett a sajtolt magok értékes étkezési és ipari olajat szolgáltatnak, a fehérjedús, csak kevés gosszipolt tartalmazó maradékot pedig takarmányként hasznosítják. A szálak 0,2–0,7%-nyi viasztartalmát az élelmiszer-, illetve a gépiparban használják fel. Melegebb éghajlaton néhány faját, mint például a fatermetű gyapotot dísznövénynek ültetik.
Magjából étkezési olajat, gyapotmagolajat nyernek, sajtolással. Olcsó alternatívája a napraforgó olajnak.
A gyapotmagolaj a margaringyártásban kap jelentős szerepet, olcsósága és kedvező tulajdonságai miatt.
Az édesipar hidrogénezett gyapotmagolajat használ egyes termékeihez, és kiváló a csokoládé hígításához.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Gyapot


A Wikimédia Commons tartalmaz Gyapot témájú médiaállományokat.