Ugrás a tartalomhoz

Növények/R/Rózsavirágúak

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | R
A lap mérete: 3127 bájt

Növények

Rózsavirágúak

Rózsavirágúak


Rózsavirágúak
(Rosales, Syn: -)
Más neve(i): '


A rózsavirágúak a zárvatermők valódi kétszikűek kládján belül a rosids csoportba tartozó növényrend. A rendben megfigyelhető a morfológiai tulajdonságok alakulása az ősibbektől a levezetett tulajdonságokig: a porzószám az ősibb taxonokban sok, illetve az öt többszöröse, a levezetettebbekben pontosan öt. Az apokarpikus termőtáj szinkarpikussá, később monokarpikussá válik. A termő fokozatosan alsó állásúvá alakul. Az egyszerű aszmag- és tüszőterméseken túl változatos termésformák, terméságazatok jönnek létre. Elterjedt a rovarmegporzás, a szélmegporzás igen ritka, másodlagosan kialakult.
Az APG rendszerezése szerinti rózsavirágúak rendjébe jól ismert növények tartoznak: a rózsák, szamóca, vadszeder, málna, körte, szilva, őszibarack, kajszibarack, mandula, berkenye, galagonya, csalán, fikusz, komló és kender.

Családok[szerkesztés]

  1. ? (Barbeyaceae)
  2. ? (Dirachmaceae)
  3. Bengefélék (Rhamnaceae)
  4. Csalánfélék (Urticaceae)
  5. Eperfafélék (Moraceae)
  6. Ezüstfafélék (Elaeagnaceae)
  7. Kenderfélék (Cannabaceae)
  8. Rózsafélék (Rosaceae)
  9. Szilfafélék (Ulmaceae)


Kilenc család tartozik ide, a típuscsalád a Rosaceae. Ez a kilenc család (lásd Családok) a genetikai analízisen alapuló APG II-rendszerezés szerint összetartoznak. Az analízis kimutatta, hogy a régi Cronquist-rendszer szerinti Urticales rend a Rosales részét képezi. Az 1998-as APG-rendszerben még a Rosales családjai között szerepelt a Cecropiaceae is, molekuláris genetikai kutatások alapján azonban a 2003-as APG II-rendszerben már az Urticaceae nemzetségei közé sorolták be (Cecropia).

A rend erősen monofiletikus, az rbcL génszekvenciák vizsgálata alapján megállapítható a Rosaceae család alapi helyzete. Morfológiai szünapomorfia a rendben az erősen redukálódott vagy teljesen hiányzó endospermium.

A balra látható kladogramból kitűnik, hogy a Rosaceae család alapi helyzetben van. A többi család két fő ágra válik szét, az alsóba a Cronquist-rendszerbeli Hamamelididae alosztály Urticales rend családjai tartoznak. Ezek jellemzően tejnedveket és cisztolitokat tartalmaznak, virágtakarójuk redukált. A felső ágon a Rhamnaceae család emelhető ki a többi kis fajszámú család közül.


Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Rózsavirágúak


A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsavirágúak témájú médiaállományokat.