Ugrás a tartalomhoz

Növények/C/Chloranthaceae

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | C
A lap mérete: 2261 bájt

Növények

Chloranthaceae

Chloranthaceae


Chloranthaceae
(Chloranthaceae, Syn: -)
Más neve(i): '


A Chloranthaceae trópusi és szubtrópusi elterjedésű növénycsalád, a Chloranthales rend egyetlen családja. Évelők és kis cserjék tartoznak ide.
Az APG II (Angiosperm Phylogeny Group) osztályozása még nem ismerte el rendként, a zárvatermők rendbe be nem sorolt családjaként (Chloranthaceae) értelmezi, mely 4 nemzetséget tartalmaz.
Az APG III-rendszerben[1] és az APG IV-rendszerben már rendként szerepel. Korábban a rendet a magnoliids kláddal tekintették egy csoportnak, de a 2014-es cikkek ezt nem támogatták, így pontos helye a törzsfában még nem eldöntött.
zárvatermők

Amborellales
Nymphaeales
Austrobaileyales
magnoliidsChloranthales
egyszikűek
Ceratophyllalesvalódi kétszikűek
Egy 2004-ben publikált cikk homológ DNS-darabok összehasonlítása alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Chloranthaceae család és jelenkori nemzetségei, az Ascarina, Chloranthus, Hedyosmum és Sarcandra is monofiletikusak, méghozzá a Hedyosmum vált le elsőként a közös törzsfáról, az Ascarina pedig a Sarcandra és Chloranthus alkotta klád testvércsoportja. 2016. júniusi tudásunk alapján a család négy nemzetségből áll, kapcsolataikat pedig a következő kladogram fejezi ki.


Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Chloranthaceae


A Wikimédia Commons tartalmaz Chloranthaceae témájú médiaállományokat.