Ugrás a tartalomhoz

Növények/K/Kőtörőfű-virágúak

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
A lap mérete: 3263 bájt

Növények

Kőtörőfű-virágúak

Kőtörőfű-virágúak


Kőtörőfű-virágúak
(Saxifragales, Syn: -)
Más neve(i): '


A kőtörőfű-virágúak a valódi kétszikűek csoportjába tartozó, változatos megjelenésű, életmódú és élőhelyű növénycsoportokat magába foglaló rend. Egynyáriak és évelők, szukkulensek és vízinövények, cserjék, kúszónövények és fák egyaránt tartoznak közéjük. A korábbi rendszerekben egymástól távol álló családokat molekuláris genetikai bizonyítékok alapján egyesítették.

Rendszerezés[szerkesztés]

APG II[szerkesztés]

Az APG II osztályozás a valódi kétszikűek core eudicots kládjába helyezi a csoportot, melybe több különálló család (lehetséges, hogy ezek egyszerre, vagy nagyon rövid időn belül váltak szét) és két nagyobb, később szétágazó klád is került, ez utóbbiak egymással közelebbi rokon családokat tartalmaznak.

APG III[szerkesztés]

A Peridiscaceae átkerült a Malphigiales rendből, az addig incertae sedis Medusandra nemzetséggel bővült.
A korábban opcionálisan külön kezelt Pterostemonaceae családot az Iteaceae-be olvasztották, a szintén opcionálisan külön kezelt Penthoraceae és Tetracarpaeaceae esetében azonban azok megtartása mellett döntöttek.

Régebbi rendszerezők[szerkesztés]

A rend bizonyos családjait (Iteaceae, Pterostemonaceae, Grossulariaceae, Saxifragaceae, Tetracarpaeaceae, Penthoraceae) Engler már 1928-ban egy csoportba sorolta. Később többek között [[Soó Rezső, Cronquist és Tahtadzsján állapította meg a Saxifragaceae és a Crassulaceae közeli rokonságát.
Tahtadzsjan a következő családokat helyezi el a Saxifragales rendben:
Tetracarpaeaceae, Penthoraceae, Crassulaceae, Saxifragaceae, Grossulariaceae, Pterostemonaceae, Iteaceae, Eremosynaceae, Vahliaceae.
Cronquist-rendszer is közös rendbe helyezi (Rosales) a következő családokat:
Grossulariaceae, Crassulaceae, Saxifragaceae.
A Hamamelidaceae, Altingiaceae, Cercidiphyllaceae és Daphniphyllaceae családok közeli rokonságára is több modern szerző rámutatott.
A Paeoniaceae családot viszont a régebbi rendszerezők mind az ősibb kétszikűekkel, a Magnoliales vagy Ranunculales rendekkel hozták összefüggésbe (Tahtadzsjan a Ranunculidae öregrend Paeoniales rendjébe, Soó a Ranunculales rendbe sorolta).


Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Kőtörőfű-virágúak


A Wikimédia Commons tartalmaz Kőtörőfű-virágúak témájú médiaállományokat.