Ugrás a tartalomhoz

Növények/M/Marchantiales

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | M
A lap mérete: 6199 bájt

Növények

Marchantiales

Marchantiales
Archegoniumok 9 nyúlvánnyal. Az aljukon megduzzadt „fehéres szőrökkel” ahol a spórákat a elaterák szórják ki.
Marchantiales
(Marchantiales , Syn: -)
Más neve(i): '


A Marchantiales a májmohák törzsébe tartozó növényi rend, körülbelül 180 faj tartozik bele.
A Marchantiales rend fajainak komplex, összetett felépítésű telepei vannak, tehát lapos, szalag szerűen növő májmohák. A telepeknek a felső és alsó része jól megkülönböztethető. A telepek alsó részén egysejtű gyökérszerű struktúrák, ún. rhizoidok vannak. A rhizoidok a telepet a talajhoz rögzítik, és abból vizet képesek felvenni, de ez a szervecske nem rokon (homológ) a magasabb rendű növények gyökereivel. Ezenkívül a telep alsó részén többsejtű hasi vagy ventrális pikkely található. Mind a rhizoidok, mind a ventrális pikkelyek a víz abszorpcióját, felszívását szolgálják.
A telep függőlegesen két rétegre osztható. Az alsó részben úgynevezett olajsejteket vannak, melyek lipideket tartalmaznak, és vannak még víztároló sejtek és klorofill-szegény parenchyma sejteket. A felső részben szabályos rendszerben nagy sejtközötti terek vannak, melyek összeköttetésben állnak a külvilággal gázcserenyílásokon keresztül (sztómák). A felső rétegben helyezkednek el a kloroplasztiszban gazdag parenchima sejtek (asszimilátorok). A fotoszintézis legnagyobb részét ezek a sejtek végzik. Az asszimilátor sejtek pálcika szeren nyúlnak be a a levegővel töltött intercelluláris terekbe (légkamrákba), ez a hatékonyabb gázcserét szolgálja. Az intercelluláris légkamrák mindegyikének tetején van egy nyílás, aminek hordószerű, összetett struktúrája van. A benne elhelyezkedő sejtek, ha kiszáradnak a vízhiány miatt, akkor összeomlanak és így bezárják a nyílást és így megakadályozódik a telep további vízvesztesége.
A Marchantiopsida osztály tagjainál a központi ér gyengén fejlett. A Marchantiales rendben csak három nemzetség esetében vannak a vegetatív szaporodást segítő sarjtestek (gemmae). Ezek közül a Marchantia nemzetség a legismertebb, a telep felszínén ún. rügykosarak vannak, amik csésze alakúak, ezekben termelődnek a lencse alakú sarjtestek. A sarjtesteket az eső mossa ki a rügykosárból és így tudnak hatékonyan szaporodni (splash-cup mechanizmus).
Az ivarszervek (latinul gametangium) az ivarsejtek termeléséért felelős sejtek csoportja. A Marchantiales rend esetében az ivarszerveket ún. gametangoiforok hordozzák, ezek tipikusan esernyő alakúak, melyeknek rövidebb-hosszabb szára van. A rend tagjai rendszerint kétlakiak, tehát vannak hím és női ivarszervek és ezek külön növényeken helyezkednek el. A hím antheridiumok a telep felső oldalán fejlődő antheridioforok hordozzák, ahol a korong alakú szervbe süllyedve helyezkednek el. A női archegoniumokat esernyő alakú archegonioforokban vannak és hozzák létre a spórákat, miután a hímivarsejtek megtermékenyítik a női petesejteket.
Amikor a spermatozoidok (hím ivarsejtek) megérnek, az anteridiumok falisejtjei nyálkássá válnak és megduzzadnak, így a spermatozoidok kiszorulnak, kilökődnek a külvilágba. Ha esik az eső a spermatozoidokat a csapódó víz felpermetezi az archegonioforok aljára, ezért az antheridioforok alacsonyabbak, mint az archegonioforok. Vannak még nyél nélküli, rövid szárú gametangioforok is, ahol a telep felszínén lévő vízben úszva jutnak el a hím ivarsejtek a női ivarsejtekhez. A gametangioforok szára sokféle hosszúságú lehet, egészen a néhány millimétertől egészen a 10 centiméteresig.
A sporofiton, amint az általában a Marchantiopsida osztályra jellemző, az archegoniumon belül helyezkedik el. A hím és női ivarsejt egyesülése után (megtermékenyítés) az embrió el kezd kifejlődni, majd kisméretű sporogonná alakul, amely bár fotoszintetikusan aktív, de élettanilag mégis teljesen függ az anyanövénytől. A sporogon a belesüllyed a archegonioforba és nagyon kicsi a gametofitonhoz képest. De ez a többi mohacsoportra is jellemző, hogy a sporofiton nagyon kicsi a gametofitonhoz képest. A sporofitonok archegoniofor alján helyezkednek el, ami négy-hat hosszanti repedéssel nyílik fel és így jutnak a szabadba a sporofiton által termelt spórák, melyeket ezután a szél terjeszt. Egyes nemzetségekben (pl. Corsinia ) a sporofiton beágyazódik a telepbe, így a spórák csak a gametofiton pusztulása, elbomlása után szabadulnak ki.
A Marchantiales fajok számos ökológiai fülkét foglalnak el. Képviselőik nem csak a nedves, jó vízellátottságú alpesi hóvölgyekben (Asterella lindenbergiana, Sauteria alpina), patak partokon (Conocephalum conicum) és mocsarakban (Marchantia aquatica) élnek, hanem a száraz és félsivatagos helyeken is (Targionia hypophylla, Plagiochasma rupestre). A száraz helyeken lévő fajok telepei kiszáradásakor feltekerednek és így védekeznek az erős kiszáradás és napsugárzás ellen.
A rendbe tizenhárom család tartozik körülbelül 448 jelenleg is élő fajjal


Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Marchantiales


A Wikimédia Commons tartalmaz Marchantiales témájú médiaállományokat.