Ugrás a tartalomhoz

Növények/J/Jamszgyökérvirágúak

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | J
A lap mérete: 2183 bájt

Növények

Jamszgyökérvirágúak

Jamszgyökérvirágúak


Jamszgyökérvirágúak
(Dioscoreales, Syn: -)
Más neve(i): '


A jamszgyökérvirágúak az egyszikűek osztályának egyik rendje. Korábbi rendszerekben a liliomvirágúak (Liliales) egyik családjaként szerepeltek, mára azonban a molekuláris kladisztika eredményei alapján önálló rendi rangot kaptak, monofiletikus csoportot alkotnak a csavarpálma-virágúakkal (Pandanales) Pandanae néven. Legfőbb morfológiai sajátosságaik az alábbi pontokban összegezzük.
Általában kúszó-kapaszkadó liánnövények, élőhelyük elsősorban a trópusi éghajlati övezet. Számos kétszikűekre jellemző sajátosságuk van, mely konvergens tulajdonságoknak kell tekinteni. Edényeik körkörösen állnak a szárban. Leveleik általában alapra, nyélre és lemezre jól tagolható, a levéllemez erezete hálózatos. Levélállásuk egyszerű vagy keresztben átellenes. Rizómájuk erőteljes, gumószerű, benne sok keményítő raktározódik (trópusokon haszonnövényként termesztik e sajátosságukért). A földfeletti hajtásrészleteken gyakran még járulékos, másodlagos gumók is képződnek. Viráguk egyivarú, a porzók és lepellevelek száma benne 6. Virágzatuk fürt-, füzér- vagy bugavirágzat. Pollenszerkezetük egyes nemzetségekben is jelentős eltérést mutat, szerkezete igen változatos. Magházuk alsó állású, 3 üregű, benne általában 2 magkezdeménnyel. A termésük tok- vagy bogyótermés.

Rendszerük[szerkesztés]

A rendnek 3 családja van, a legjelentősebb a jamszgyökérfélék (Dioscoreaceae), melynek 4 nemzetségébe összesen 870 faj tartozik. Egyetlen hazai fajuk a pirítógyökér (Dioscorea communis).


Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Jamszgyökérvirágúak


A Wikimédia Commons tartalmaz Jamszgyökérvirágúak témájú médiaállományokat.