Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Austrobaileyales

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
A lap mérete: 2367 bájt

Növények

Austrobaileyales

Austrobaileyales


Austrobaileyales
(Austrobaileyales, Syn: -)
Más neve(i): '


Az Austrobaileyales a zárvatermők törzsének egyik ősi jellegű rendje. A szélesebb körben elfogadott rendszerezők közül csak az örmény Tahtadzsján határozta meg rendként a csoportot és a Magnolianae főrendben helyezte el.

Egyetlen családot sorolt ide, az Austrobaileyaceae-t. Ebbe a családba egy nemzetség tartozik (Austrobaileya) két fajjal. Az Austrobaileya fajok Ausztrália északkeleti részén élő kúszónövények, leveleik egyszerűek, átellenes állásúak, a virágok nagyok, lehajlók. A lepellevelek halványzöld színűek, a porzók sötéten pettyezettek, levélszerűen kiszélesedők.

Az APG I (Angiosperm Phylogeny Group) osztályozása nem tesz említést a rendről, az APG II-t azonban kibővítették a renddel, amit az alapi helyzetű zárvatermők közé helyeztek el. 3 család tartozik ide:
Bár az APG II nem ismeri el az Illiciaceae-t külön családként, de megengedi leválasztását a Schisandraceae-ről, ekkor az Illiciaceae egyetlen nemzetséget, az Illiciumot tartalmazza. Az APG III-rendszerben az Illiciaceae-t már beolvasztják a Schisandraceae családba.


Angiospermae

AmborellaNymphaeaceaeAustrobaileyales

Austrobaileyaceae
TrimeniaceaeSchisandraceae


Mesangiospermae

ChloranthaceaemagnoliidsCeratophyllummonocotseudicots


Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Austrobaileyales


A Wikimédia Commons tartalmaz Austrobaileyales témájú médiaállományokat.