Ugrás a tartalomhoz

Növények/M/Malpighiales

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | M
A lap mérete: 6882 bájt

Növények

Malpighiales

Malpighiales


Malpighiales
('Malpighiales, Syn: -)
Más neve(i): '


A Malpighiales a korszerű filogenetikus APG rendszer szerint a zárvatermő növények egy rendje, ami a valódi kétszikűek eurosids I csoportjába tartozik.
Legalább 35 család mintegy 16 000 faja tartozik ide, azaz a zárvatermők kb. 6, a valódi kétszikűek kb. 7,8%-a. Igen változatos taxon, a növények rendbe tartozását csak a molekuláris filogenetika eszközeivel lehet felismerni; a rend nem is szerepel egyetlen, morfológián alapuló rendszertanban sem. Olyan, külsődlegesen nagyon eltérő növények tartoznak ide, mint a ibolyák, a fűzfák, a mangrovék, a mangosztán vagy a házi len.
Molekuláris órán alapuló számítások az ősi Malpighiales csoportok (stem group – „szárcsoport”) megjelenését kb. 100 millió évvel ezelőttre, a koronacsoport (crown group) eredetét kb. 90 millió évvel ezelőttre teszik.
A Malpighiales a rend szintje feletti COM klád tagja, ami a Celastrales, Oxalidales és Malpighiales rendekből áll. Az időnként rendként (Huales) kezelt Huaceae családot is a kládhoz sorolják.
Belső rendszertani viszonyai még nincsenek teljesen feltérképezve.
Az elterjedt Cronquist-rendszerben a mostani Malpighiales rendbe tartozó családok más rendekbe voltak csoportosítva, amik közül nem is mind tartozik a Rosids csoportba. A legfontosabbak a Polygalales, Violales, Theales, Linales és az Euphorbiales. Magát a malpighicserjefélék (Malpighiaceae) családját a Polygalales-be, az ITIS által mindmáig elismert rendbe helyezték.

Változások az APG III-ban

Az APG III-rendszer által újonnan idehelyezett család: Calophyllaceae, Centroplacaceae. A Peridiscaceae átkerült a Saxifragales rendbe, az addig incertae sedis Medusandra nemzetséggel kibővülve.
Az APG II-rendszer megengedte a Trigoniaceae, Dichapetalaceae, Chrysobalanaceae és Euphroniaceae családok összevonását a Chrysobalanaceae sensu lato családba, az APG III megtartotta a különálló családokat. Összevonások: a vörösfafélék (Erythroxylaceae) családjába bekerült az APG II-rendszerben még incertae sedis Aneulophus nemzetség. A Malesherbiaceae és a Turneraceae a Passifloraceae családot bővítik, a Medusagynaceae és a Quiinaceae pedig az Ochnaceae családba került bele.

Törzsfája

A 2009-es tudásunk szerint a Malpighiales leszármazási fája alapi helyzetében 16 klád feloldatlan politómiájából áll. Becslések szerint az elágazások pontos meghatározásához taxononként legalább 25 000 DNS-bázispár meghatározására volna szükség. A hasonlóan problémás helyzetben lévő Lamiales rend analizálására már történtek lépések. Az alább látható törzsfa Wurdack és Davis 2009-es munkájából való. Minden ág statisztikai támogatása 100%-os (bootstrap és posterior valószínűség), az eltéréseket címke jelzi, a bootstrap és posterior valószínűségek adataival.
Xi et al. 2012-ben nagyobb számú gén kiértékelésével képes volt egy részletesebb, a családok fölötti szintre is kiterjedő leszármazási fát megalkotni. Ehhez 82 plasztidgént vettek figyelembe, melyeket 58 fajból vontak ki (kihagyták a problematikus, parazita Rafflesiaceae-t), a posteriori azonosított partíciók segítségével és egy Bayes-féle keverést alkalmazva. Xi és munkatársai 12 egyéb új klád mellett három nagyobb, alapi helyzetű kládot azonosítottak.
Malpighiales
98/100 

PutranjivaceaeLophopyxidaceae
Irvingiaceae


84/100  

CentroplacaceaeCaryocaraceaePandaceaeIxonanthaceaeHumiriaceaeLinaceae
ElatinaceaeMalpighiaceae

Ctenolophonaceae


Rhizophoraceae s.l.  

ErythroxylaceaeRhizophoraceae


Balanopaceae


Chrysobalanaceae s.l.  


TrigoniaceaeDichapetalaceae

EuphroniaceaeChrysobalanaceaeOchnaceaeMedusagynaceaeQuiinaceae

Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Malpighiales


A Wikimédia Commons tartalmaz Malpighiales témájú médiaállományokat.