Ugrás a tartalomhoz

Növények/D/Dicranales

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | D
A lap mérete: 2640 bájt

Növények

Dicranales

Dicranales


Dicranales
(Dicranales, Syn: -)
Más neve(i): '


A Dicranales egy lombosmoha rend.
Ebbe a rendbe nagyon sok változatos megjelenésű faj tartozik. A protonema lehet tartós vagy rövid életű is. A kifejlett növények mérete változatos, néhány milliméteres fajoktól kezdve vannak több tíz centiméteres mohák is ebben a rendben. Egyik fő jellemzőjük a fajoknak, hogy a leveleik általában hosszúkás, keskeny lándzsa alakúak, a szélességüknél ötször hosszabbak. A levélcsúcs gyakran hegyes, ár alakú. A levéllemez sejtek hosszúkás téglalap vagy négyzet alakúak, csak néhány esetben, papillázottak (sejtfal kitüremkedés). A levelek mindig egy erős érrel rendelkeznek.
A sporophyta megjelenése viszonylag egységes. A seta felálló. A spóratok félgömb alakú vagy hengeres. A legtöbb faj egy ún. "dicranoides" peristomiummal rendelkezik (spóratok nyílásánál lévő fogacskák):16 darab mélyen szeldelt, lándzsa alakú fogaik vannak. A fogak alján barázdák vannak, a felső oldalukon papillázottak.
A rend fajai az egész világon elterjedtek, kozmopoliták. A legtöbb faj talajon él, ún. epigeikus fajok. De sok az ún. epifita, fánlakó, fákon élő faj is a csoportban.
Sok Dicranales rendbe tartozó moha előkerült különböző korú kőzetekből. Már a Perm korszakból is ismertek Dicranales rendbe tartozó mohafajok, melyek jól felismerhetőek jellegzetes levélér felépítésükről, nagyon hasonlítottak a mai Campylopus fajokra. A felső-Kréta korból is találtak Campylopodium nemzetségbe tartozó fossziliákat és a Harmadidőszak-ban Campylopus és Campylopodiella leletek is előkerültek.
Rendszertanilag sok változás történt a Dicranales taxonba tartozó fajok besorolásával, jelenleg 20 család, kb. 2100 fajjal tartozik ehhez a rendhez, ebből Magyarországon a az alábbi családok tagjai fordulnak elő :


Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Dicranales


A Wikimédia Commons tartalmaz Dicranales témájú médiaállományokat.