Ugrás a tartalomhoz

Növények/M/Mályvavirágúak

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | M
(Malvales szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2227 bájt

Növények

Mályvavirágúak

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|Mályvavirágúak]]

Mályvavirágúak
(Malvales, Syn: -)
Más neve(i): '


A mályvavirágúak az APG osztályozása alapján a valódi kétszikűek (Eudicots) eurosid II elnevezésű kládjának egyik rendje. A rendbe 10 család 338 nemzetségének 6005 faja tartozik.
A szórt állású levelek erezete általában tenyeresen elágazó. Rendszerint vannak pálhaleveleik, de azok nem feltűnőek. Gyakori a csillag- vagy ecsetszerű szőrözöttség.
Kétivarú virágaik szimmetriája többnyire sugaras, a szirmok a bimbóban általában csavartan helyezkednek el, ez gyakran a még csak félig kinyílt virágokon is megfigyelhető. Öt-öt csésze- és sziromlevelük nő. Sok porzójuk elvileg két körben helyezkedik el, de ebből a külső gyakran kiesik, a belső alkotói pedig kifelé (centrifugálisan) megsokszorozódnak. A porzószálak gyakran csoportosulnak (falkás porzók), vagy a termőt körülölelő csővé (termőoszloppá) összenőnek. A bibeszál hosszú. A termőtáj cönokarpikus, a magház felső állású, a magkezdemények placentációja centrális-anguláris.
A toktermés gyakran tüskés, a magvak, vagy a magház belseje szőrös.
Gyakran tejnedvet vagy a nyálkaanyagokat halmoznak fel.

APG-rendszer[szerkesztés]

Az APG III-rendszer a következő családokat sorolja a rendbe:

BixaceaeCistaceaeCytinaceaeDipterocarpaceaeMalvaceaeMuntingiaceaeNeuradaceaeSarcolaenaceaeSphaerosepalaceaeThymelaeaceae.

Az APG II-rendszer által a Bixaceae családról opcionálisan leválasztható Diegodendraceae és Cochlospermaceae családokat az APG III stabilan a Bixaceae-hez sorolja.


Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Mályvavirágúak


A Wikimédia Commons tartalmaz Mályvavirágúak témájú médiaállományokat.