Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Babérvirágúak

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
(Laurales szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 1992 bájt

Növények

Babérvirágúak

Babérvirágúak


Babérvirágúak
(Laurales, Syn: -)
Más neve(i): '


A babérvirágúak a virágos növények egy viszonylag ősi rendje. A zárvatermők bazális helyzetű csoportja, a liliomfa-virágúakhoz (Magnoliales) kapcsolódik, régebben oda is sorolták egyes rendszerezések.
A rend 7 növénycsalád 85-90 nemzetségének 2500-2800 faját tartalmazza, többnyire trópusi vagy szubtrópusi fákat és cserjéket, bár néhány nemzetsége a mérsékelt égöv alatt is megtalálható. Legismertebb képviselői a fahéj, avokádó, babér, Sassafras és a Calycanthus.
Virágonként csak egy magkezdeményük van. A többi zárvatermőtől eltérően és a nyitvatermőkhöz hasonlóan leveleikbe nem három, hanem csak egy nyomnyaláb lép ki a szárból. Körönként általában három virágalkotó levelük van; a virágtakarójuk lepel. Jellemző rájuk a magas illóolajtartalom és a virágkocsány csészeszerű kiöblösödése (vacokkehely). Termésük bogyó vagy csonthéjas.
A legkorábbi ismert babérvirágú fosszíliák a korai kréta korból származnak. Valószínűnek látszik, hogy éppen a rend ősi eredete az oka a rend morfológiai széttartóságának. Valóban, egyetlen olyan morfológiai bélyeg sem ismert, ami valamennyi Laurales-taxonra jellemző lenne. Emiatt korábban a botanikusok körében vitatéma volt a rend helyes leírása. A jelenleg elfogadott osztályozás az újabb, molekuláris és genetikai analíziseken alapszik.


Lásd még: Növényalcsaládok Növények

Magyar Wikipédia: Babérvirágúak


A Wikimédia Commons tartalmaz Babérvirágúak témájú médiaállományokat.