Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Szőlő sárgulása

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2145 bájt

Kártevők

Szőlő sárgulása

Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Kép felküldése
Szőlő sárgulása
Nem fertőző betegség

Oka

hiányzó mikroelemek

Tünet

Ha az egyébként egészséges és tápanyagokkal jól ellátott szőlőtőke levelei sárgulni, a szélükön barnulni kezdenek, majd lehullanak, akkor vas, bór vagy magnézium hiányára gyanakszunk.
Ezek a mikroelemek a legtöbb szőlőtalajban kellő mennyiségben jelen vannak de ahhoz hogy a gyökerek képesek legyenek felvenni őket, a mélyebb talajrétegek nedves állapotára van szükség.
Gyakran előáll az a helyzet is, hogy a talajban levő vas felvételét a talaj mész-kalciumtartalma akadályozza meg.
Az elemi vasat a növények nem képesek felvenni, ezért eredménytelenek azok a próbálkozások, hogy a sárguló szőlőtőke köré rozsdaport, vasreszeléket szórnak ki, vagy – pláne – hogy vasszögeket vernek a tőkefejbe. A hiányzó mikroelemeket permetezéssel vagy öntözéssel lehet a tőke szöveteibe juttatni. Az előrehaladottan sárgult, haldokló levelek már nem képesek a vasat felvenni, ezért permetezéssel csak a kezdődő sárgulás gyógyítható meg biztonságosan.

Megjegyzés

lehetséges vírusos betegségek Szőlő fertőző leromlása, Szőlő sárga mozaikja, vagy fitoplazmás betegség, illetve a kártevők a talajban élő fonálférgek is okozhatják.

Lásd még: Szőlő fertőző leromlása Szőlő sárga mozaikja Szőlő peronoszpóra Szőlő aranyszínű sárgaságKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége