Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Szőlő fürtkocsány bénulása

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2241 bájt

Kártevők

Szőlő fürtkocsány bénulása

Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Kép felküldése
Szőlő fürtkocsány bénulása
Nem fertőző betegség

Oka

Mg-hiány

Tünet

A szőlőlevél Mg-tartalma a tenyészidő kezdetétől a lombhullásig fokozatosan növekszik, ellentétben a N, P és K dinamikájával. Mg-hiány esetén csökken az enzimaktivitás, s ezáltal gátoltak az anyagcsere-folyamatok.
A szőlőben a Mg-hiány nemcsak terméscsökkenéssel jár, hanem fokozza a kocsánybénulás kialakulásának lehetőségét.
A magnéziumhiány jellegzetes tünete szőlőlevélen például, ha a levéllemez levélerek által határolt része sárgul, majd barnul, de a levélerek melletti rész zöld marad. Ilyen állapotban nő a kocsánybénulás veszélye, főleg, ha a K:Mg aránya nagyobb, mint 2:1-hez. De nő akkor is, ha a talaj humusztartalma alacsony, vagy az igen változékony időjárás esetén. Főleg akkor, ha hideg, nedves periódust hirtelen(!) túl meleg követi.
Hasonlóan fokozódik a veszély nagyadagú N-táplálás, illetve megkésett N-adagolás esetén.
Magnéziumhiányban általában csökken a tőke egészségi állapota, a gyökerek növekedése lelassul, a kisebb gyökéren keresztül pedig kevesebb vizet és kevesebb tápanyagot tud felvenni a szőlő.

A kocsánybénulásra való érzékenység a borszőlő fajták között.

Közepesen érzékenyek: Kékoportó, Chardonnay, Szürkebarát
Nagyon érzékenyek: Rajnai rizling, Tramini, Chasselas, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Kékfrankos
10-20 kg/ha keserűsós levéltrágya két, ill. három alkalommal – kéthetes időközökkel – történő kijuttatásával a kocsánybénulás megelőzhető. Svájci kutatások alapján a legjobb eredményt a röviddel a virágzás utáni kezelés adta, mégpedig akkor, ha közvetlenül a fürtök magasságában permetezünk.

Lásd még: Nem fertőző betegségekKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége