Kertészet/Tünethatározó/Burgonya cérnacsíra

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1521 bájt

Kártevők

Burgonya cérnacsíra

Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Kép felküldése
Burgonya cérnacsíra, és csíragumóképzés

Nem fertőző betegség

Oka

Élettani károsodás
Abiotikus stresszhatások idézik elő.
A tárolás során vagy a talajban, ültetés után a gumókon vékony, hajtásképtelen csírák, vagy a csírákból közvetlen kicsiny gumók fejlődnek.

Tünet

- A tüneteket leggyakrabban valamely kórokozó fertőzésének tulajdoníthatjuk (vírus, fitoplazma), de előidézheti a burgonyagumó élettani elöregedése is, melyet a tenyészidőszak alatti stresszek (hősokk, szárazság) tovább erősíthetnek.
- A cérnacsírás, csíragumós vetőgumók általában nem hajtanak ki, vagy csak csenevész, értéktelen bokrokat nevelnek.
- Előfordulásának gyakoriságát leginkább örökletes genetikai tényezők befolyásolják.
- Fiziológiailag instabil (stresszérzékeny) fajták minden éréscsoportban előfordulnak, de gyakoribbak a korai tenyészidejűek között.

Védekezés

A kártételt legcélszerűbb megelőzni a vetőgumó rendszeres megújításával, illetve az instabil fajták teljes mellőzésével.


Lásd még: Nem fertőző betegségekKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége