Kertészet/Tünethatározó/Burgonya szürke foltosság

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2050 bájt

Kártevők

Burgonya szürke foltosság

Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Kép felküldése
Burgonya szürke foltosság


Oka

Élettani károsodás
Abiotikus stresszhatások idézik elő.
A gumó felvágásakor észleljük.
A gumókat ért mechanikai behatások (ütődések) következtében a sérült sejtekben lévő tirozin és más fenol típusú vegyületek a polifenoloxidáz enzim hatására oxidálódnak. Neve a sajtot jelentő görög türosz szóból származik, mivel 1846-ban Justus von Liebig német kémikus a sajtból származó kazein nevű fehérjében fedezte fel elsőként.


Tünet

- Szürke foltosságnak a héj alatt keletkező, a húsba is behatoló szürke, kékesszürke vagy fekete elmosódott szélű foltosodást nevezzük.
- Az elváltozást a betakarítás, osztályozás, be- és kitárolás során ért ütődés, nyomódás, zúzódás stb. idézi elő.
- A folyamat szürkés színű melanin képződéséhez vezet.
- Az egyes fajták érzékenysége között óriási különbségek vannak.
- A több szárazanyagot tartalmazó fajták a sejtek nagyobb turgor nyomása következtében általában érzékenyebbek a sérülésekre, s így a szürke foltosság kialakulására is.

Védekezés

A tünetek kialakulásának valószínűsége csökkenthető a betakarító és manipuláló gépek helyes megválasztásával, a gumók ütődésének minimalizálásával. Ezért az említett gépi műveleteket kíméletesebben kell végezni, a gumók esési magassága például ne haladja meg az 30 cm-t, a gépi feldolgozást csak 10 fok fölötti hőmérsékletben végezzünk.
A tárolás alatti súlyveszteség mérséklése 3–4 °C fokon és 80–85% relatív páratartalom mellett történjen. Az utóbbi különösen fontos a chipsre termelt burgonyáknál.
Ideális, ha a gumók nem esnek le 30 cm-nél magasabbról.Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége