Kertészet/Tünethatározó/Burgonya vasfoltosság

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1441 bájt

Kertészet

Burgonya vasfoltosság

Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek
Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek A vírusos betegségekről Vírusos betegségek KártevőkBurgonya vasfoltosság


Oka

Élettani károsodás
Abiotikus stresszhatások idézik elő.
A gumóhúsban elszórtan jelentkező szabálytalan alakú, olyan kisebb-nagyobb barnás foltok gyűjtőneve, melyek elhalt sejtekből állnak.

Előfordulása talajtípustól, a talaj kalciumszolgáltató képességétől, az adott évjárat időjárásától és a fajta érzékenységétől függ. Oka a növény kalciumfelvételi zavaraiban keresendő.

Tünet

Étkezési burgonyában jelentős minőségrontó tényező lehet. A felvágott gumóban az edénynyalábon szabálytalan rozsdabarna foltokat képződnek, melyek főzéskor megkeményednek. A foltok jelentősen rontják a burgonya étkezési és feldolgozási értékét. A vasfoltosság főként a kedvezőtlen talaj- és időjárási tényezők következtében fellépő vízellátási és légzési zavarok miatt, valamint a hosszan-tartó szárazság, magas vagy ingadozó talajhőmérséklet mellett a savanyú talajon fordul elő.

Védekezés

Előfordulásának gyakoriságát hajlamosító termőtájakon az érzékeny fajták mellőzésével, öntözéssel és talajjavítással (meszezéssel) lehet csökkenteni.Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége