Kertészet/Tünethatározó/Burgonya vasfoltosság

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1610 bájt

Kártevők

Burgonya vasfoltosság

Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Kép felküldése
Burgonya vasfoltosság


Oka

Élettani károsodás
Abiotikus stresszhatások idézik elő.
A gumóhúsban elszórtan jelentkező szabálytalan alakú, olyan kisebb-nagyobb barnás foltok gyűjtőneve, melyek elhalt sejtekből állnak.

Előfordulása talajtípustól, a talaj kalciumszolgáltató képességétől, az adott évjárat időjárásától és a fajta érzékenységétől függ. Oka a növény kalciumfelvételi zavaraiban keresendő.

Tünet

Étkezési burgonyában jelentős minőségrontó tényező lehet. A felvágott gumóban az edénynyalábon szabálytalan rozsdabarna foltokat képződnek, melyek főzéskor megkeményednek. A foltok jelentősen rontják a burgonya étkezési és feldolgozási értékét. A vasfoltosság főként a kedvezőtlen talaj- és időjárási tényezők következtében fellépő vízellátási és légzési zavarok miatt, valamint a hosszan-tartó szárazság, magas vagy ingadozó talajhőmérséklet mellett a savanyú talajon fordul elő.

Védekezés

Előfordulásának gyakoriságát hajlamosító termőtájakon az érzékeny fajták mellőzésével, öntözéssel és talajjavítással (meszezéssel) lehet csökkenteni.


Lásd még: Nem fertőző betegségekKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége