Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Burgonya zöldülés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3368 bájt

Kártevők

Burgonya zöldülés

Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Kép felküldése
Burgonya zöldülés


Oka

Élettani károsodás
Abiotikus stresszhatások idézik elő.
A burgonyagumóban, ha fény éri (pl. lemosódik a fedő talajtakaró, vagy a betakarítást követően hosszabban fény hatásnak van kitéve), elkezdődik a zöld színtestek, klorofill képződése, s vele együtt beindulnak a növény zöld részeire jellemző azon biokémiai folyamatok is, melyek eredménye a mérgező glikoalkaloidok (solanin, és chaconin) képződése.
A megzöldült gumók fogyasztásra alkalmatlanok, ezért, ha arányuk étkezési burgonya esetén néhány százaléknál több, jelentős lehet a veszteség.
A vetőburgonya zöldülése nem jár minőségromlással.


Fontosabb, szolanin-tartalmú fajok

burgonya (krumpli) Solanum tuberosum,
fekete ebszőlő (Solanum nigrum),
keserű csucsor Solanum dulcamara

Hatása

- Lokálisan a nyálkahártyát izgatja.
- Felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz.

Védekezés

A megzöldült gumók aránya csökkenthető megfelelő nagyságú bakháttal, a gumók teljes sötétben való tárolásával, a kereskedelemben a polcokon történő rövid idejű tárolással, gyakori árucserével.
Mivel a szolanin főként a felszín közelében koncentrálódik, a zöld héjú vagy kicsírázott gumókat a főzés előtt vastagon meg kell hámozni, és sok vízben kell főzni, hogy a mérgező anyag kioldódjon.

Tünetek

A burgonya érett gumói csak 0,002-0,01% szolanint tartalmaznak, ez a mennyiség az emberre és az állatokra veszélytelen. Az éretlen vagy az öreg, kicsírázott gumókban már 0,06% is lehet a mérgező alkaloidból, a csírában pedig ennél egy nagyságrenddel több is, tehát az ilyen burgonya már mérgező is lehet.
A szolanin mérgezés elsődlegesen emésztési és idegi rendellenességekben mutatkozik meg.
- émelygés, hasmenés, hányás, gyomorgörcsök, torokégés, fejfájás és szédülés. Komolyabb esetekben hallucinációk, az érzékelés elvesztése és bénulás, láz, sárgaság, kitágult pupillák és kóros lehűlés jelentkeznek.
- Nagy mennyiség esetén, a szolanin mérgezés halált okozhat. Egy tanulmány szerint a 2-5 mg/testsúly kilogramm mennyiség káros tüneteket okozhat, és a 3-6 mg/testsúly kilogramm végzetes lehet.
- A tünetek általában 8-12 órával az elfogyasztás után jelennek meg, de magas szolanin tartalmú élelmiszer fogyasztása esetén már 30 perccel jelentkeznek. A legtöbb szolanin a héjban vagy épp a héj alatt fordul elő.
- A zöld-burgonyát mindig meg kell hámozni, ha egyáltalán felhasználásra kerül. A szolanin és a chaconin is megtalálható a burgonyahajtásokban.
- A 170°C-on való alapos átsütés alacsonyabb glikoalkaloida szinten hatásos, és a mikrohullámú sütő használata csekély mértékben csökkentheti, a forralás hatástalan.


Lásd még: Nem fertőző betegségekKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége