Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Lisztharmat

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 7888 bájt

Kertészet

Lisztharmat

Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Lisztharmat
Gesztenye lisztharmat (Erysiphe flexuosa)
Lisztharmat
Más neve(i): Erysiphe-családba tartozó gombák, több gombafaj, lásd alább

Lisztharmat az a fehér, lisztszerű bevonat, melyet az Erysiphe-családba tartozó gombák okoznak a növények főleg zöld levelein, hajtásvégeken. A levelek besodródnak, görbülnek, elszáradnak, lehullanak.

A Lisztharmat-gombák valamennyien külső paraziták, azaz miceliumuk csupán a megtámadott növények bőrén terjed és szaporodik el, nem szövi át sohasem azok belsejét, csupán a felhősejtekbe bocsát egyes szívókákat (haustoriumokat) a gazdanövény nedveinek szívására. A Lisztharmat gombáknak két fejlődési alakja van, a conidium és perithecium alakja.

1. A conidiumok rendesen színtelen, tojás alakú sejtek, melyek nagy számban fűződnek le tavasszal és nyáron a gazdanövény felületét belepő micéliumszálakból kiemelkedő tartókról, amelyek elválásuk után, ha az időjárás meleg és nedves, azonnal képesek csirázni s így a betegséget terjeszteni.
2. A peritheciumok rendesen csak ősszel jelennek meg a lisztes bevonaton, mint apró, szabad szemmel éppen csak hogy kivehető fekete tokok, melyek a Lisztharmat-gombák áttelelésére szolgálnak.

A peritheciumok belsejében különböző számú tömlőket, ezekben különböző számú tömlőspórákat találni, melyek a következő tavasszal megérnek, felrepesztik a perithecium tokját s így kiszabadulva, szintén csiráznak s megindítják újabb betegség fejlődését.

2000-ben Pécsett a Fehér hóbogyó Symphoricarpos albus díszértékét a levelén megjelenő fehér micélium bevonat csökkentette. (A fehér bogyón a fertőzés csak mikroszkóppal látható). Sajnos nem egyedüli. 2004-ben a vadgesztenyén lelték fel és okozott járványt az Erysiphe flexuosa lisztharmat gomba, járványszerűen fertőzte a szivarfát az Erysiphe elevata, majd később a borsófán az Erysihe palczewskii, a gyertyánon az Erysiohe arcuata okozott esetenként súlyos lisztharmatos tüneteket.

A Lisztharmat-gombáknak kb. 30 faja ismeretes Európában, melyek főleg a peritheciumokon található különböző alakú micelium-függelékek (appendiculák vagy suffulcrák) alakjai szerint, majd a peritheciumokban található tömlők és az ezekbe zárt tömlőspórák száma szerint vannak nemekbe foglalva. az Oidium nem alá pedig oly Lisztharmat-gombák tartoznak, amelyek fejlődésében csupán a conidium alak ismert. A Lisztharmat-gombák mind a kultur-, mind a vadon élő növényeken nagyon gyakoriak és többször igen nagy károkat okoznak. Némelyik faj (például a szőlőlisztharmat) (Uncinula spiralis), csak egy-egy gazdanövényre, másik pedig (például a lóherelisztharmat, (Erysiphe Martii) több különböző nemű, sőt családú növényen is károsít.

Lisztharmat-gombák[szerkesztés]

A lista nem teljes...
- Alma - (Podosphaera leucotricha),
- Árvácska - (Oidium Violae),
- Bab - (Erysiphe pisi f. sp. pisi),
- Birs - (Podosphaera leucotricha),
- Cseresznye Meggy
- Dinnye - (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea),
- Dió
- Dohány - (Golovinomyces cichoracearum),
- Köszméte, w:egres, - (Sphaerotheca mors uvae),
- Fészkes- és keresztesvirágzatúak - (Erysiphe orontii),
- Fűzfa - (Uncinula adunca var.adunca),
- Gabonafélék (perjefélék) - (Erysiphe graminis),
- Gesztenye (Erysiphe flexuosa),
- Gyertyán - (Oidium carpini), (Erysiohe arcuata)
- Iszalagok - (Blumeria graminis)
- Juharfa - (Uncinula bicornis),
- Kajszi - (Podosphaera tridactyla var.tridactyla
- Körte - (Phyllactinia suffulta),
- Krizantém - (Oidium chrysanthemi ),
- Lóhere - (Erysiphe Martii)
- Málna - Szeder (Microsphaera rubi),
- Mandula
- Mogyoró - (Phyllactinia guttata),
- Napraforgó - (Golovinomyces cichoracearum),
- Naspolya - (Phyllactinia mali),
- Nyárfa (Uncinula adunca var.adunca),
- Orgona - (Microsphaera syringae),
- Ördögcérna - (Microsphaera Lycii),
- Őszibarack - (Sphaerotheca pannosa var.persicae
- Paprika - (Leveillula taurica),
- Paradicsom - (Leveillula taurica), (Oidium neolycopersici),
- Pillangósok - (Erysiphe pisi var.pisi), (Microsphaera trifolii var.trifolii),
- Répa - (Erysiphe betae),
- Ribiszke
- Ribiszke, - (Sphaerotheca mors uvae),
- Rózsa - (Sphaerotheca pannosa),
- Szamóca
- Szilva - (Podosphaera tridactyla var.tridactyla
- Szőlő - (Uncinula spiralis),
- Tölgy - (Erysiphe alphitoides),
- Uborka - (Sphaerotheca fuliginea),

Védekezés

Amennyiben a fertőzési veszély indokolttá teszi, kén illetve szerves hatóanyagú lisztharmatölő szerekkel eredményesen megoldható. A készítményeket célszerű a terméskártevők ellen alkalmazott kezelésekkel kombinálva kijuttatni.
A permetezési fordulók általában 10-14 naposak. Ha nagy a fertőzés, akkor a fordulókat sűríteni kell.
Váltogassuk a hatóanyagokat, így elkerülhető a rezisztencia kialakulása. Célszerű két évenként teljes technológiát cserélni.
Felszívódó szerrel csak erős fertőzés, vagy fertőzésveszély esetén permetezzünk. Normál időjárási körülmények között egy kontakt szereket túlsúlyba helyező technológia is megfelelő védelmet nyújthat.
Két felszívódó permetezéssel történő forduló után iktassunk be egy kontakt kört, ha az idő és a gyümölcs érési állapota engedi.
Magyar Wikipédia: LisztharmatKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


A Wikimédia Commons tartalmaz Lisztharmat témájú médiaállományokat.