Ugrás a tartalomhoz

Építőipari szakzsargon/N

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Építőipari szakzsargon


Itt keresd azt a szót, amelynek írásában, értelmezésében nem vagy biztos!

Írta: Reznix


Névleges méret[szerkesztés]

Szerkezeti méret vakolat és burkolat nélkül. Névleges mérettel jellemezzük (és adjuk meg) a szükséges, nem az építés helyszínén gyártott szerkezeteket.

Nivella[szerkesztés]

buborékos vízszintező (vízmérték)

Nyereg[szerkesztés]

a tetőléchez rögzített ülőalkalmatosság

Nyeregfa[szerkesztés]

(Tetőszerkezeti elem)

A szelemen felfekvési felületét megnövelő vízszintes helyzetű gerenda.

Nyeregtető[szerkesztés]

Ha két tetõsík felsõ metszése egy gerincet alkot, akkor beszélhetünk nyeregtetõrõl.

Nyílásáthidaló[szerkesztés]

Lásd még: Áthidaló kiváltó

Nyíláskiváltó[szerkesztés]

Lásd még: Áthidaló kiváltó

Nyílászáró[szerkesztés]

(ajtók, ablakók)

A tok külméret a nyílászáró tényleges mérete. A falazási munkákat követően, vakolás előtt, a szabadon hagyott falnyílás mérete ennél a méretnél 2-2 cm-rel szélesebb és magasabb kell hogy legyen, mivel ekkora méretű falnyílásba lehet szakszerűen beépíteni a nyílászáró szerkezetet.
A szabvány méretű nyílászáróknál megadott méret, az a nyílászáró "N" mérete, a tényleges szélessége és magassága, tehát a tokkülmérete 2-2 cm-rel kisebb a névleges méretnél. Vagyis egy 120×150 cm-es szabványméretű ablak tokkülmérete 118 cm széles és 148 cm magas.

Nyílászárók műszaki paraméterek alapján történő osztályozása:

  • A légáteresztés/légzáróság fogalma: A vizsgálati nyomáskülönbség által okozott, a zárt és rögzített vizsgálati próbatesten áthaladó levegőmennyiség. Mértékegysége: m3/h.

Lásd még: Nyílászárók légáteresztése

  • A vízzárás/vízzáróság értékelése a kapott vízzárás nyomásfokozat és a vízbehatolás mennyisége alapján történik. Külön besorolást kap a nyílászáró a csapóesőnek kitett (A jelölésű) és a csapóesőtől védett (B jelölésű) beépítési helyszínre. Azt a nyomásértéket adják meg, amíg a szerkezet vízálló.

Lásd még: Nyílászárók vízzárósága

  • Az uniós csatlakozás óta a szélterhelés ellenállás vizsgálat és osztályba sorolás az EN 12211 és EN 12210 szabványok alapján történik.

Lásd még: Nyílászárók szélterhetősége

A hőátbocsátási tényező (jele: U) egy adott épületszerkezetre jellemző érték. Megmutatja, hogy a szerkezet egységnyi felületén, időegység alatt mekkora hőmennyiség áramlik át egységnyi hőmérsékletkülönbség esetén. Mértékegysége: W/m2K.

Lásd még: Hőátbocsátási tényező

Nyitott lépcsőház[szerkesztés]

Szintenként - a lépcsőház nettó alapterületének legalább 20%-át elérő felületű - homlokzati szabad falnyílással a külső légtérhez közvetlenül csatlakozó lépcsőház.

Nút[szerkesztés]

(horony)

Hosszúkás barázda falba, padlóba, mennyezetbe vagy egy gépbe, szerkezetbe vájt csatornaszerű, kis keresztmetszetű mélyedés egymásba illő részek összeillesztésére, díszítésül, vagy cső, huzal elhelyezésére, felületen lévő hosszú mélyedés. A falba díszítésül cifra hornyot vágnak. A parketta hornyai pontosan illeszkednek egymáshoz.