Ugrás a tartalomhoz

Építőipari szakzsargon/L

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Építőipari szakzsargon


Itt keresd azt a szót, amelynek írásában, értelmezésében nem vagy biztos!

Írta: Reznix


Lábazati gyöngyvakolat[szerkesztés]

Vizes, műgyanta bázisú, pasztaszerű anyag, amely feldolgozásra kész állapotban kapható. Középszemcsés lábazati vakolat márványőrlemény szemcséket tartalmaz.

Felhasználhatók:

  • beltérben: folyosók, lépcsőházak díszítésére
  • kültéren: épületek, kerítések, támfalak díszítésére

Lábazati szigetelés[szerkesztés]

Lábdeszka[szerkesztés]

az állványzat szélére szögezett deszka, mely megakadályozza, hogy a kisebb téglák, törmelékdarabok a magasból a földre essenek

Lábzsák[szerkesztés]

a palázó tetőfedő ebbe lép, hogy biztonságosan tudjon a tetőzeten dolgozni

Lambéria[szerkesztés]

fából, műanyagból hornyos-csapos szélekkel kapcsolódó keskeny léc, többnyire falak belső burkolására


Lapostető-szigetelés[szerkesztés]

Lapos tetőszerkezetek csapadékvíz-behatások elleni védelmének rendszere.

A tető az egyik legkritikusabb eleme bármely épületnek. A lapos tető pedig még a tetőtípusok között is nagyobb figyelmet és szakértelmet igényel. A lapos tető feladata a belső terek és az épületszerkezetek védelme. A jól szigetelt lapos tető megvéd minket az időjárás viszontagságaitól. A csapadékvíz hosszabb ideig marad meg a lapos tető felületén, mint egy cseréptetőn.

  • El kell viselnie a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokat.
  • Védelmet kell nyújtania az UV-sugárzás ellen (amelyek nem rendelkeznek felületvédelemmel – pl. zöld tetők, teraszok).
  • A lapos tető szigetelésének karbantartás során bírnia kell az igénybevételt, meg kell őriznie vízhatlanságát.
  • Meg kell felelnie az éghetőségre és a tűzállósági határértékre vonatkozó előírásoknak, villámvédelemre vonatkozó szabvány előírásainak.

Lapos-véső[szerkesztés]

puhább kövek, például téglafal faragására szolgáló véső

Libella[szerkesztés]

vízszintes helyzetet beállító, ellenőrző mérőeszköz, helytelenül: vízmérték

Lakás[szerkesztés]

Az olyan emberi szállás, tartózkodás (otthon) céljára szolgáló, általában műszakilag (építészetileg) is összefüggő önálló bejárattal rendelkező helyiségcsoport, amely valamelyik komfortfokozatba sorolható.

Lásd még: Komfortfokozatok

Lambéria[szerkesztés]

Lécezés[szerkesztés]

(Tetőszerkezeti elem)

A héjazat elemeinek hordására szolgáló, fedésfajtánként meghatározott távolságokban a szaruzatra szegezett vízszintes helyzetű lécek sora.

Légakna[szerkesztés]

Közel azonos légszennyezettségű mellékhelyiségek közvetlen természetes szellőzésére szolgáló, épületszerkezetekkel körülhatárolt, vagy a szomszédos építési telek beépítéséig a telekhatárhoz csatlakozó oldalán nyitott tér. A légakna területe legalább 0,96 m2, alaprajzi legkisebb mérete legalább 0,80 m, alaprajzi méreteinek aránya 1:1 és 1:1,5 közötti legyen.

Légudvar[szerkesztés]

Helyiségek közvetlen természetes szellőzésére és megvilágítására szolgáló, épületszárnyakkal, határfalakkal körülhatárolt belső udvar, vagy a szomszédos építési telek beépítéséig a telekhatárhoz csatlakozó oldalán nyitott tér. A légudvar alapterülete legalább 16,0 m2, legkisebb alaprajzi szabad mérete legalább 3,0 m legyen.

Légkamra[szerkesztés]

Lemezalap[szerkesztés]

A lemezalap az épület alatt alap céljából kialakított monolit vasbeton fordított födémlemez, amely az épület alaptestét alkotja. A leggyakoribb eset, amikor lemezalap válik szükségessé, ha a leendő épület alatti talaj teherbírása nem megfelelő, túl alacsony vagy nem egyenletes. Alkalmazzák továbbá olyan pince esetén is, amikor túl közel kerül a talajvízhez.

Lépcső[szerkesztés]

Lépcsők tartóelemei[szerkesztés]

A teljes lépcsőszerkezet a kiegészítő szerkezetek - mellvéd, lábazat, korlát, fogódzó, járófelületi bevonat, burkolat - nélkül.

Lépés-hangszigetelés[szerkesztés]

Hangszigetelő lehet egy szerkezeti kialakítás, a hangelnyelő-képesség pedig a szigetelő anyag fizikai jellemzője. Megkülönböztetünk léghangokat és kopogó(lépés)-hangokat. Ennek megfelelően vannak kimondott lépéshang-szigetelő és léghang-szigetelő anyagok.

Legtöbbször elkövetett hibák:

  • nem lépés-hangszigetelő típusú anyagot építenek be, pl.: az un. lépésálló EPS nem alkalmas lépés-hangszigetelésre.
  • nem választják el un. peremszigeteléssel a padozatot és annak aljzatát a helyiség falaitól. (A peremszigetelésnek is hangszigetelő képességgel rendelkező anyagnak kell lennie.) Hiába a jó lépés-hangszigetelő anyag és a megfelelő beépítés, a kopogó hangokat a padló bevezeti a falba, és azon keresztül terjed tovább.
  • nem építenek be az aljzatbeton, vagy esztrich alá technológiai fóliát. A cementpép befolyik a lépés-hangszigetelő lemezek illesztési hézagaiba, és mikor az megszilárdul hanghidakat képez.
  • durva bánásmód miatt a lépés-hangszigetelő anyag összenyomódik, megsérül, ilyen helyeken nem tudja azt, amit normál esetben elvárhatnánk.

Lépték[szerkesztés]

méretarány

A tervre jellemző alapegység a méretarány. Az aránypár első száma a rajzi egységet jelöli, a második szám a valóságban szereplő méretet. Alkalmazott méretarány=rajzi méret:valós méret. M=1:1 méretarány esetén a terv a valóságban is azonos a terven szereplővel. Használatos léptékek engedélyezési tervnél 1:100, kiviteli tervnél 1:50, helyszínrajznál: 1:500 vagy 1:1000.

Léptékvonalzó[szerkesztés]

A tervekről történő méretek gyors leolvasásában segít. A hagyományos vonalzókhoz képest több különböző léptékű skála is található rajta.

Létesítmény[szerkesztés]

Az egy telephelyen álló építmények és szabadterek összessége.

Libella[szerkesztés]

Lásd még: Vízmérték

Lichthóf[szerkesztés]

lichthof, világítóudvar, világító akna, légakna

A (bér-) házak falszerkezettel közbezárt belső udvara,ahová a mellékhelyiségek ablakai nyílnak. Alapterülete legalább 0,96 m2, de nem haladja meg az 16 m2-t. (efölött már légudvar).

Lásd még: Világítóudvar

Loggia[szerkesztés]

Felülről és mindkét oldalról zárt, homlokzati síkon belüli nyitott tér.

Low-e[szerkesztés]

lowe, low e

Low emissivity, alacsony sugárzási veszteségű réteg (általában üvegszerkezeten), ezt lágy fémbevonattal érik el, amely a sugárzási hőveszteséget minimálisra, ugyanakkor a természetes fényt nem csökkenti.Bővebben angolul a Wikipedián