Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Ambrus59

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Legutóbb hozzászólt KeFe 9 évvel ezelőtt a(z) Címlap ismét témában
Üdvözöllek Kedves Ambrus59! a Magyar Wikikönyvekben!

Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a Gyakran Ismételt Kérdéseket. A Wikikönyvek-szövegének formai lehetőségeiről, vagy új Wikikönyv készítéséhez kattints Segítség, Gyorstalpaló, vagy a Wikikönyvek lapokra, ahol nagyon sok útmutatót, és segítő lapot találsz. Kísérletezz a homokozóban, itt mindent kipróbálhatsz és ráérezhetsz, hogy működik egy Wiki. Sok-sok étel, ital és sütemény receptet találsz a Szakácskönyv-ben, és ha van(nak) kedvenc receptjeid, be is írhatod azokat a megfelelő oldalra. A receptek beírásához a "Súgó"-ban olvashatsz hasznos tanácsokat. Nézz be a társalgóba, vagy a üzenőfalra, ahol általános kérdéseket tehetsz fel, vagy megvitathatod másokkal a mostanában felmerült tennivalókat. További információkat a Wikikönyv kategóriák lap tartalmaz. Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: (~~~~). Ha kérdésed van, írd a vitalapom-ra - Amiben tudok, szívesen segítek... Kérhetsz segítséget a Társalgóban is, az alábbi gombra kattintva:

Kellemes időtöltést, jó szerkesztést, sok sikert kívánok, a többi wikipédista nevében is! - Üdv. » KeFe « vitalapom 2013. szeptember 15., 05:42 (CEST)Válasz


Üdvözlés és néhány észrevétel[szerkesztés]

Kissé megkésve, mert már nem aktívan szerkesztek a Wikikönyvekben. Két lapot hoztál létre, amelyek (bár igen színvonalasak), monstre méretűek. Itt könyveket és nem szócikkeket lehet készíteni, vagyis allapokra illene osztani mind a két lapot.

A könyv készítés menete valahol le vagyon írva, de most nem keresem meg, inkább leírom röviden mit kellene csinálnod a műveddel:

I. A jelenlegi lapokat mozgasd át a felhasználói lapod alá:

Ha áthelyezted, akkor jöhet a 2.

II. Hozz létre egy lapot (olyasmi, mint a Wp-ben a portál), itt egy tartalomjegyzék szerű felsorolása lenne a főbb témáknak. E-mellett természetesen sok minden (az olvasót érdeklő), információkat tartalmazó lapokra is tehetsz be linkeket, a forrásokat, vagy bármit ami az írásod témájában a netten fellelhető. Ennek a lapnak legyen lehetőleg rövid címe (pl.:Útipatika), mert ez lesz az írásod kategóriája is. Egyébként is javaslom hogy rövid címeket használj, amennyire ez lehetséges... Ez a "portál" lap nem zárja ki hogy a főbb témáknak hasonló lapot készíts, ahonnan linkeken keresztül elérhetők az allapok.

III. A lapok és allapok elérhetőségének lehet!? rövid neve és ha szükséges a lap elején lehet pontosítani. Ezt azért javaslom, mert a 2. ban leírt lapon átláthatóbb lesz az olvasó számára, hogy mit is tartalmaz a könyved.

IV. A könyved felépítéséről bővebben a baloldali menü Segítség pontjára kattintva olvashatsz, de azért a lényeget az alábbiakban is bemutatom:

1. Útipatika - könyved címe, elő-, vagy portál lapja és kategóriája
2. Útipatika/Bevezető
3. Útipatika/Orvosi konzultáció
4. Útipatika/Az útipatika összeállítása
5. Útipatika/Kockázatok
6. Útipatika/stb. stb...

Készíthetsz két könyvet is, de a téma egybevágó, ezért egy könyv alatt is folytatható:

21. Útipatika/Védőoltások - Kategória u.a. mint fenn! Ez csak akkor igaz, ha egy könyvbe helyezed el, Ha két könyvet készítesz, akkor a Védőoltások cím és a kategória is.
22. Útipatika/Védőoltások/Bevezető -
23. Útipatika/Védőoltások/Előforduló fertőzések - Vagy egyszerűbben "Fertőzések"
24. Útipatika/Védőoltások/Előforduló fertőzések/Dél- és Közép-Európában -
24/1. Útipatika/Védőoltások/Előforduló fertőzések/Dél- és Közép-Európában/Ízeltlábúak által közvetített fertőzések -
25. Útipatika/Védőoltások/Előforduló fertőzések/Észak-, Nyugat-, és Kelet-Európában
26. Útipatika/Védőoltások/stb. stb...

Még így lerövidített címekkel is eléggé hosszúak lesznek a címek, de így lesz könyv belőle. A fentiekben leírta az általad is preferált címekhez igazodnak és további alcímeket is hasonló módon kell beilleszteni. Ha az itt leírtakat követed, akkor a wiki minden lap tetején, az előző lapra mutató linket tesz. Azonban Te is készíthetsz ilyet a lap aljára is. Példát találsz a Luciferi Víziók, vagy a Gyümölcsbor lapon is. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2013. szeptember 15., 07:17 (CEST)Válasz

Ok! Köszi szépen.--84.0.39.0 2013. szeptember 15., 19:53 (CEST)Válasz

Útipatika könyvstílusa[szerkesztés]

Szia!

Az Útipatika könyvet átmozgattam a felhasználói lapod alá! A jelenlegi lap tetején van rá hivatkozás hogy könnyen elérhesd.

Az Útipatika könyvednek, mint azt már korábban is jeleztem "könyvszerű" formátumot kell adni. Ezt kíséreltem meg (helyetted) megcsinálni, ha azonban más színeket szeretnél, vagy egyes fejezeteket külön is megjelenítenél a tartalomjegyzékben - bátran változtasd meg!

Fontos! Én a címeket lerövidítettem, mert így könnyebben kezelhetők. Azonban a lapok tetején már szerepelhetnek az általad kitalált címek, mert úgy értelmesebb/érthetőbbek. Vagyis az allapodról másold be a jelenlegi címekkel együtt.

A lap alján lévő üzenet-dobozból az üzenetek a vitalapra kerül, ezért azt javaslom, hogy figyeld annak a változásait. Bár itt nem jellemző, de akadhat olyan olvasó/szerkesztő, aki ott fog üzenni. Hasonló módon kellene átrendezni a Védőoltás nemzetközi utazóknak című monstre cíkket is. És végül még egy tanácsot szeretnék adni: Nyugodtan hozd át a Wikipédiából azokat a lapokat, amelyekre innen úgy hivatkozol hogy "Bővebben"! Inkább a Wikipédiáról kellene ide hivatkozni, vagyis ezt a könyvet kell minden információval kiegészíteni. Hely van bőven... A színkódokat megtalálod a Segítség menüben - ha változtatni szeretnél.

Ha kell még valamilyen segítség - írd a vitalapomra. További jó szerkesztést... - Üdv. » KeFe « vitalapom 2014. február 18., 07:22 (CET)Válasz

Köszi szépen a munkáért, segítség biztos kell még...--Ambrus59 (vita) 2014. február 20., 22:20 (CET)Válasz

Jegyzetek[szerkesztés]

A címlapon még elmegy hogy megkölönböztetés végett más szinnel jelenik meg, de szerintem jobb volna sablonba tenni és a sablont beilleszteni azokra a lapokra ahol szükség van rá. Mi a véleményed? Kérlek nézd meg a könyv vitalapját is. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2014. február 23., 09:16 (CET) Minden úgy legyen, ahogy Te gondolod. Én csak töltögetem a szöveget...--Ambrus59 (vita) 2014. február 23., 16:01 (CET)Válasz

Védőoltás nemzetközi utazóknak[szerkesztés]

Létrehoztam egy Tartalomjegyzéket, remélem segítettem vele a munkádat. Az első lapokon a lapozó is működik, de több időm nincs a folytatáshoz.

u.i.:A teljes tartalmat átettem a lapod alá, ott keresd. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2014. március 24., 14:33 (CET)Válasz

Ok! Köszi szépen.--Ambrus59 (vita) 2014. március 24., 14:45 (CET)Válasz

Új bejegyzéssel törölt[szerkesztés]

Szia! Valaki a Útipatika/Speciális utazók/Útipatika terhesek részére lapodra az alábbi bejegyzéssel törölte az általad írtakat. Mivel ez egy téves szerkesztésnek vélem, a lapot visszaállítottam, de lehet hogy a bejegyzése érdekel téged :

„I will immediately clutch your rss feed as I can not to find your email subscription link or enewsletter service. Do you have any? Please let me know in order that I may just subscribe. Thanks. ”

– 2014. május 7.02:28 (-4 358)‎ . 24.168.104.58, efgcffkdbcegcegd

Az aláírása miatt vandálkodásnak vélem, de ha úgy gondolod, az IP címén válaszolhatsz neki. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2014. május 7., 06:31 (CEST)Válasz

Fogalmam nincs mi ez. Nem is vettem észre...Köszi szépen a segítségedet! Nem értem, talán csak tévedés? --Ambrus59 (vita) 2014. május 9., 22:23 (CEST)Válasz

Kérdés[szerkesztés]

A hivatkozásaid a Wikipédiára w:vetélés, w:koraszülés így néz ki jelenleg! Ez így nem túl szépen mutat, ezért javaslom hogy vetélés, koraszülés formára cseréld ezeket. A lap tetején pedig jelezni lehet, hogy a hivatkozások a Wikipédiára mutatnak. Így illeszd be: {{Huwiki}}

Így néz ki:

Ha direkt így akartad, akkor nem szóltam semmit. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2014. május 7., 06:48 (CEST) Jogos! Még nem volt energiám javítani..., csak kritizáljál mindent, mert a vasat ütni kell. Köszi szépen!--Ambrus59 (vita) 2014. május 9., 22:18 (CEST)--Ambrus59 (vita) 2014. május 9., 22:18 (CEST)Válasz

Címlap[szerkesztés]

Azt hiszem ezt most jól elszúrtad, lehetetlen hogy így akartad volna és ráadásul ilyen sok megnyitással. Nem tudom miért nem tetszett az eredeti elképzelés: címlap - tartalomjegyzék - fejezetek - fejezetlapok. A tartalomjegyzéket lehet linkesíteni és onnan bármely lapra lehet ugrani, ha valaki nem szeretné végig olvasni az egész könyvet. A lapok alján található "lapozó" pedig azoknak jó, akik az általad meghatározott sorrendben szeretnék végigolvasni. Nem értem mi történt!? - Üdv. » KeFe « vitalapom 2014. július 4., 13:31 (CEST) Nem volt elérhető a könyv kintről, úgy lesz, ahogy Te tervezted, de nem lehetett bele menni...Jön a nyár, pont az Északi-Sarkra utazott az ismerősöm, azt mondta nem elérhető, ezért variáltam. Köszi!--Ambrus59 (vita) 2014. július 15., 00:35 (CEST)--Ambrus59 (vita) 2014. július 15., 00:35 (CEST)Válasz

Címlap ismét[szerkesztés]

Ha már a feleslgednek ajánlottad, akkor bizonyára érzelmi alapon is fontos lehet neked, ezért megpróbáltam segíteni a címlap kialakításában és az allapokban is. Kicsit átalakítottam és a nevét (címét) is rövidítettem , mert így könnyebben kereshetővé válik, de további javaslatom is van:

1.) Az egyes fejezetekben vannak olyan alcímek, amelyek a "Bővebben..." szóra kattintva a Wikipédia azonos című szócikkére mutatnak, szerintem ezeket átlehetne hozni. Így ezek a linkek is javításra kerülhetnének aszócikk pedig bekerülhetne ebbe a könyvbe. Az sem volna baj ha a címlapon nem jeleznénk, vagyis maradna a jelenlegi kinézete a cimlapnak. Ekkor így kellene áthozni:Pl.:
[[Védőoltás\Hepatitisz A|Hepatitisz A]]
[[Védőoltás\Hepatitisz B|Hepatitisz B]]
(stb. ...)
2.) Az egészet át kellene olvasni és a magyartalan megfogalmazásokat - javítani. Én megpróbáltam, de orvosi cikk lévén nem szeretnék marhaságot írni, ezért abbahagytam.
3.) A piros hivatkozásokat is javítani kellene. ([[w:cikknév|cikknév]])

- Üdv. » KeFe « vitalapom 2015. január 9., 06:08 (CET) Kedves KeFe! Mindent úgy szerkesztesz, ahogy jónak látod, Neked ez egy kattintás. Át fogom olvasni...Az lenne jó, hogy a könyv látná a Wikipedia szócikkeit. Tisztelettel és köszönettel:--Ambrus59 (vita) 2015. január 9., 16:15 (CET)Válasz