Motor szerelés/MZ/Vásárlási tanácsok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

MZ szerelés - Vásárlási tanácsok

Vásárlási tanácsok:
Elektromosság Üzemanyag-ellátás Blokk Hajtásrendszer Kuplung

Váltó Fékrendszer Gumik Olajok Kipufogó Vásárlási tanácsok


Amit árulnak majdnem mindenhol újonnan, elérhető áron: küllő (50-70 Ft), küllőanya ha kell (80-100 Ft), első-kerék tengely (1500-2000 Ft). Ha tengelyt veszünk, vigyázzunk, mert a dobfékesé (ETZ) más mint a tárcsásé. A tengellyel a gond hogy postaköltséggel együtt ált. meghaladja egy új árát a használt, ha személyesen tudjuk hozni akkor persze más a helyzet. Az új küllők előnye, hogy szépek :)
A többit bontva kell beszerezni.
Felni: 18-as 250-es ETZ (és sok más) esetén. Tehát egy ezeréves dobfékes (akár TS-é is) kerék felnije is megteszi, ezeket általában egyben árulják potom pénzekért (2000 Ft kb.) Ne legyen ütött, deformált stb. Sidollal vagy más fémtisztítóval érdemes szépen letisztítani, a kopottság nem probléma.
Felső telószárakra a lényeg, hogy ne legyen se görbe, se kopott. A görbeséget esztergán lehet letesztelni (vagy "ránézésre", de az annyira nem megbízható. "terepen" elég lehet egy sík asztalon görgetni, egyből kiderül minden), a kopottságot pedig úgy, ha összetoljuk a kimentett alsó szárakkal. Nem kotyoghat benne.

Hasznos infó: TS 125-ETZ 250-ig pontosan ugyanaz van a telókban, a különbséget csak az alsószár tárcsaféktartó füle adja. Utólag viszont megtudtam, ez nem teljesen igaz.

revlimit figyelmeztetett: "Ez igaz, de annyival kiegészíteném, hogy a korai TS-eken (krómozott alsó szár) nem 35ös, hanem csak 32-es átmérőjű a teleszkóp és ezért nem építhető össze az újabb TS-ekével, amik tényleg kompatibilisek az ETZ-kkel." Tehát ha 35-ös, összeépíthető, ha nem akkor nem. Amúgy bátran össze lehet építeni mindet minddel (nekem most 150-es ETZ az egyik alsó száram, 250-es ETZ a másik, a krómozott rész TS 150, a belső részek vegyesek, és a teleszkóp tökéletesen működik). Egymáshoz képest forgatva (a bekopás miatt) máshogy működhetnek a teleszkópok, ezért érdemes a legjobb helyzetet megkeresni és összejelölni.

Mivel a fék és futómű szereléséről, és a gyár által nem ajánlott összeépítésekről volt szó, az esetleges bekövetkező balesetért semmilyen felelősséget nem vállalok. Mindent csak saját felelősségre! Nekem működött.

(Alfa)