Ugrás a tartalomhoz

Motor szerelés/MZ/Blokk

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

MZ szerelés - Blokk

Blokk:
Elektromosság Üzemanyag-ellátás Blokk Hajtásrendszer Kuplung

Váltó Fékrendszer Gumik Olajok Kipufogó Vásárlási tanácsok


Dugó/henger/főtengely[szerkesztés]

ETZ 250 CSAPÁGYAK: ETZ 250-es motoromat most újítottam fel belülről és új csapágyak beszerzésére is sor került. A tapasztalataim az alábbiak: ahány szakembert megkérdezel, mindenki mást mondd. Kaphatók olyan csapágyak is, amik hasonlóak azokhoz amik gyárilag az ETZ-ben voltak. (az összes kb 5-8e ft 8db) Én mégis ajánlanám inkább a FAG vagy SKF csapágyakat. Ezek bolttól függően 10-17e Ft. (Érdemes több helyről ajánlatot kérni, mert én kaptam 10e ft-os és 17e ft-os ajánlatot is ugyanazokra a csapágyakra) Ebben a fenti összegben 7 csapágy van benne: 6203 (2db),6306 (2db), 6204, 6304, 6302. A nyolcadik csapágy ami a kuplunghoz kell, az lehet gyengébb minőség, mert az nagyon keveset forog és kopik, így az sem baj hogy ez pl egy cseh márka a többi meg SKF. Ebben az esetben ez nem számít tapasztalatom szerint. Ami nagyon fontos (sajnos a szakemberek közül sokan nem mondták) A FŐTENGELYCSAPÁGY "C3"-AS (NÖVELT HÉZAGÚ) LEGYEN. Egyes nézetek szerint az összesnek annak kellene lennie, ezt mindenki maga dönti el mit szeretne. Ha a blokkban egy csapágyat kicserélünk akkor a többit is ki kell, mert együtt kopnak; ráadásul ugyanolyan minőségre kell cserélnünk, szóval nem játszhatjuk azt, hogy a főtengelycsapágy SKF, míg a többi valami kínai nyák. A fentebb leírt egy esetet én kivételnek tartom, mert az nem kopik együtt a többivel (de ott is inkább szlovák, vagy cseh mint kínai...). Végül egy jó tanács: mindig érdemes több szakembertől megkérdezni a dolgot, mert valószínűleg mást fognak mondani. Érdemes magunktól végiggondolni mi lenne jó a pénztárcánknak és a motorunknak. (Arovado)

Ha valaki jót akar a motorjának akkor Koyo-t vagy FAG csapágyakat épit be. Nekem az SKF-ek 15 e km-t bírtak és kuka pedig félszintetikus olajat használok 1:40-be keverve a /1-esembe.(Roncskutya)

Nem csoda hogy nem bírják a csapágyak sokáig mivel konstrukciós hiba a főtengelyen lévő kuplung, és ez oldalra lökdösi a főtengelyt .Mivel a csapágyak radiális terhelésre vannak tervezve így az axiális mozgás kikészíti őket. (Csiperke Szeged 18 év praxis...... :-))

A főtengelyen radiax csapágyak vannak, bírják az axiális terhelést is. (ErA, since 1983.)