Motor szerelés/MZ/Kuplung

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

MZ szerelés - Kuplung

Kuplung:
Elektromosság Üzemanyag-ellátás Blokk Hajtásrendszer Kuplung

Váltó Fékrendszer Gumik Olajok Kipufogó Vásárlási tanácsok

ETZ 125/150 kuplung[szerkesztés]

("huppogós" kuplung — Bambi mester)
szerelésekor ajánlott erősen odafigyelni néhány dologra:

-a belső agyat leszorító 17-es kulccsal fogható anya BALMENETES,lelazításának célszerű módja,ha egy használatlan kuplunglemezre két acél pálcát/csavart hegesztesz,ezt berakod a külső agyba ("kosárba"),a motort 1esbe rakod és rögzíted a hátsó kereket.A belső agy csavarhúzóval megtámasztása tönkreteheti a fogazást.
-a laprugó leszorításakor figyelj oda,hogy a három csavart egyenletesen körbe húzd le (tehát kicsit az egyiken,aztán a következőn,stb),különben a belső agy eltörik.
-ne feledkezz meg a biztosító lemezek lehajlításáról a hatlapfejű csavarok kilazulásának elkerülése érdekében!
-a kinyomópálca kinyomóorsó felőli végén (ahol a bovden dolgozik a blokk jobb oldalán a gyújtásfedéltől a lánc felé van) mindenképp legyen kis csapágygolyó (forgómozgás)!
-ha összeraktad a kuplungot,a beállítást végezd el az olaj betöltése előtt, a kiemelés mértékét a belső agynál található hézagolólemezekkel(ehhez általában nem nagyon kell nyúlni), illetve a kinyomóorsónál lehet elvégezni:lazítsd le a 12/13 (gyártási évtől függ) anyát, elforgás ellen fogd meg villás/pipakulccsal és tekerd a csavart egyenes csavarhúzóval. Ha befelé csavarod, jobban ki fog emelni, ha kifelé, akkor kevésbé.
-a tömítést célszerű vékony FBS réteggel rögzíteni a váltóházra,így nem fog elcsúszni összeszereléskor, elkerülhető a bosszantó csöpögés.
-beállítás után tehetsz egy rövid próbát olaj beöntése előtt szárazon, de ez ne legyen több pár száz méternél.
-tölts fél liter hajtóműolajat a váltóba lassan folyatva, ha túl gyorsan öntöd,nem tud lefolyni és a blokkon folyik szét.
-a helyes kuplungbeállítás az, ha a kuplungod megfelelően kiemel(tehát nincs recsegés sebváltáskor, állóhelyben egyesbe rakva kuplung behúzva alapjáraton nem fullad le és ki tudod venni állóhelyben is üresbe), illetve ha nem csúszik(van kb 2mm holtjátéka a karnak, a csúszást ki tudod próbálni, ha minden sebességben megpörgeted, ha nagy fordulaton hirtelen felpörög a motor a sebesség növekedése nélkül, akkor csúszik)
Aki nem akar szenvedni a rossz anyagból lévő utángyártott belső aggyal, ami könnyen sérül és hamar kopik, annak ajánlom a TS kuplung használatát, nekem bevált.

(tigris)


ETZ 250 KUPLUNG FELHELYEZÉS A FŐTENGELYRE[szerkesztés]

(zöldségek helyett itt egy szerelő!!!)

A 250-es ETZ egy érdekes része a kuplung.

Csak akkor szokott lepörögni ha pancserok szerelték fel, akik azt hitték hogy majd mekkorát spórolnak az otthoni kókányolással!

Ami általános érvényű: nagyon fontos, hogy a felületek tiszták, zsírtalanok legyenek! Fontos, hogy a főtengely és a kuplungagy tökéletesen összepasszoljanak. Ha már egyszer leforgott akkor még mindig van egy mentsvár. Általában kissé megkopik és felül a főtengely vállára ahelyett hogy a morse kúpon szorulna meg. Mivel a megkopással általában a kúpszög nem változik meg ezért meg lehet próbálkozni, az agy belső felületéből esztergályossal leszúratni 0,5-1 mm ig.

Felhelyezés: A támasztógyertyát a hengerbe behajtjuk (ez egy 14 X 1,25 mm-es hosszú csavar is lehet de valójában esztergált támasztódarab mely biztosítja a megfelelő megtámasztást a meghúzás során), a kuplungagyat felmelegíthetjük, de ha a kúp rossz akkor ez semmit sem ér, a főtengelykúpot, krétával zsírtalanítjuk(ha nagyon rossz össze lehet savazni a kúpokat), feltesszük a főtengelyre, egy rossz csapágyat távtartónak használva dekni nélkül erősen felhúzzuk a főtengelyre, levesszük az anyát meg a csapágyat amivel feltéptük és csővel rádábolunk a kúpra, majd újra húzzuk az egészet és ezt mindaddig ismételjük amíg érzik rajta hogy minden felütés után még tudunk húzni az anyán !!! Feltesszük a deknit, majd a kuplung anyát újra erősen ráhúzzuk. A felhúzásról meg annyit: nem tudjátok megszakítani egy normál 1/2" crova-val! Én ezeket a tanácsokat adnám !!!
(csiperke szegedről az albert műhelyben eltöltött 18 év praxis után)

Én is adnék tanácsot a kuplunggal kapcsolatban és még erőlködni sem kell az alaplapot és a főtengelyt szelepcsiszoló pasztával össze csiszolni, majd le zsírtalanítani (a kuplung össze szerelt állapotban van), az alaplap kúpját melegítő patronnal felmelegíteni, majd a főtengelyen lévő kúpot Loctite 2701 csavarrögzítővel bekenni. A főtengelyt a hajtókarnál rögzíteni, a kuplungot felhelyezni, egy rossz csapágyat távtartónak használva, dekni nélkül erősen felhúzzuk a főtengelyre. A legjobb nyomaték kulccsal 100 nm-rel, majd oldani a csavart és megvárni ameddig kihűl majd a deknivel össze rakni és készen is van. Én vagy tíz motort így raktam össze és egy sem forgott meg, pedig hajtják a gépeket
(Roncskutya)

A kuplung már mindenhogyan elpörög akkor van egy nagyon egyszerű megoldás: sörös dobozból kivágok egy darabot amit ráhajtok a kúpra és úgy rakom fel a kuplungot és mivel hogy a vékony alulemez puha ennél fogva betapad úgy hogy következő szétszedésnél meg kell vele birkózni mire szétszedem, olyan szinten össze gyógyul és a kuplung is kijjebb kerül ezzel a módszerrel és jobban kiemel.

Sebességek[szerkesztés]

Nem vesz az ürest