Ugrás a tartalomhoz

Motor szerelés/MZ/Üzemanyag-ellátás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

MZ szerelés - Üzemanyag-ellátás

Üzemanyag-ellátás:
Elektromosság Üzemanyag-ellátás Blokk Hajtásrendszer Kuplung

Váltó Fékrendszer Gumik Olajok Kipufogó Vásárlási tanácsok


Minimum a MOL Sprint 2T használata, Arol 2T elkokszosít mindent és eltömíti a kipufogót!

(Samu)

Egy apróság: Engem régen nagyon zavart, hogy az olajat külön edényben pontosan kimérve kell összekeverni a benzinnel, utána a tankba tenni. Legalábbis amíg még nem volt motorom mindenkitől ezt hallottam és tudom sokan így csinálják. Azt hiszem, kicsit könnyebb módja a dolognak, ha a 2T olajunk egy olyan edényben van amin jelzés mutatja a pontos térfogatot. (ilyenek a mol 0.5l es tartályai, még ha nem is olyan olajat töltesz bele utána). Amennyi benzint beletankoltunk a tankba, utána ahhoz mérten annyi olajat öntünk szintén a tankba (a fogyásból látjuk mennyit öntöttünk, így mindig pontosak maradunk) majd kicsit megmozgatjuk a tankot előre hátra, hogy kicsit keveredjen, és ennyi elég is. Apoláris apolárisban oldódik, így nagyon hamar a diffúzió végett mindenhol egyenlő lesz az olaj koncentrációja és így nem kell bíbelődni a kannában kevergetéssel.

2T adagolása[szerkesztés]

Korábban 3dl 'megmilliméterezett' cumisüveggel adagoltam a motorolajat. Javult a fogyasztás, és megdícsérte Bambi a hengeremet (tiszta). Kis kendőbe szoktam becsavarni, hogy kósza cseppek nem kenjék össze a boxot. De 2x letekeredett a kupak, és az olaj mindent összekent. Utána akkumulátorsav fél literes palackját használtam, mert az biztonsági kupakos. Ragasztottam rá igényes skálát (fecskendővel kimértem, bárki kinyomtathatja), és a teleszkópszárra rögzített italtartóban hordtam, hogy ne kelljen a boxban matatni. Mögöttem észre sem veszik tankoláskor a kb. fél perc piszmogást, amíg kimérem gyorsan a tankba való adagot, nem kell a boxhoz hátramenni. Anyaga nem volt jó, deformálódni kezdett. De lelopta valaki, mert csinos műszer volt. Csak túrán szabad elöl tartani. Bambinál láttam (állítólag gyári) mérőedényes tanksapkát. A belső felén egy feles kupicába kb. 2,5 literhez való adagot lehet tölteni. Minden hegeszteni tudó ismerősömet ilyenért nyaggattam, de elhajtottak. Az eBay-en néha kapható különolajozós blokk. Két gázbowdenes, egyik a motorolajhoz. Ha meghibásodik, nem elveszi az olajat, hanem teljesen megnyitja, ezért megragadásbiztos. Dán pajtás viszont lerszerelte a 250-es ETZ-ről, mert autópályán majdnem elütötték, amikor az így túladagolt 2T miatt lefulladt. Olajdekli üvegbúrája alatt azóta kabala figurát hord, és inkább kézzel keveri 1:50-be.

(TZrider)

ÜZEMANYAG TÍPUS[szerkesztés]

Megfigyeltem, hogy amikor 95 alatti benzint tankoltam (talán Szlovákiában pl. 92-est?), szebben járt a motor. Ugyanakkor a 2011-es újfajta "tankonként 1 litert" megtakarító formulás SHELL benzin - talán az adalék miatt - furcsa hangokat produkál 5.000 fordulat körül, valamint a terhelés elvételekor (pl. gáz visszavétele lejtőn való gyorsításkor, és néha motorfékezéskor). Várom az üzemanyaggal kapcsolatos észrevételeket.

(TZRider)