Kertészet/Tünethatározó/Cseresznye levélsodródása

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1425 bájt

Kertészet

Cseresznye levélsodródása


Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek A vírusos betegségekről Vírusos betegségek KártevőkNepovirus.-.lindsey.jpg
Cseresznye levélsodródása
Kórokozó:
(cherry leaf roll nepovirus, Syn: CLRV)
A betegséget először Angliából 1955-ben közölték, azóta Európa több országában is ismertté vált. Magyarországon előfordulása szórványos.
Gazdanövény: Cseresznye, dió, bodza.
Tünetek: A levelek színük felé sodródnak, egyes fajták esetében vörös színűek, más fajtákon sárgászöld, gyűrűs foltok jelentkeznek. Súlyos esetekben a kéreg felreped, mézga képződik.
Terjedés: Fertőzési források az anyanövények, amelyek szaporítóanyagával, szemzőhajtásaival a kórokozó átvihető. A vírus a metszéskor szövetnedvvel is terjed. Pollen- és magátvitel is lehet. Fontos átvivői a talajban élő fonálférgek (Xiphinema fajok).
A kórokozó kimutatása lágyszárú tesztnövényekkel (pl. Cucumis sativus cv. Delicates, Chenopodium quinoa, Nicotiana tabacum cv. Samsun)lehetséges.

Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A vírusok meghatározása A vírusok elleni védekezésKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


A Wikimédia Commons tartalmaz Cseresznye levélsodródása témájú médiaállományokat.