Kertészet/Tünethatározó/Őszibarack nekrotikus gyűrűsfoltosság

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2027 bájt

Kertészet

Őszibarack nekrotikus gyűrűsfoltosság

Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Őszibarack nekrotikus gyűrűsfoltosság

Kórokozó:

(Prunus necrotic ringspot virus, Syn: -)

Elterjedése

Első leírása, illetve irodalmi utalása 1941-ből az Egyesült Államokból származik. Azonban már sokkal előbb is fertőzött, de a fertőzést a korai állapotában nem ismerték fel, idült stádiumában nem okoz tüneteket a gazdanövényen.

A tünetek leírása

- A tünetek részben a különböző fajták (őszibarack, alma, cseresznye, kajszi, meggy, mandula és szilvafajták, dísznövényeket is (pl.rózsa) ), részben a vírus különböző törzseitől rendkívül változatosak.
- Legjellegzetesebb a levélen fellépő gyűrű alakú foltok, amelyek a fajták érzékenységének függvényében, egyeseknél kevés, másoknál több gyűrű keletkezik.
- Főleg az idősebb ültetvényeken figyelhetők meg súlyos fertőzéseknél, a levél több helyen kilyukad, a rügyek és hajtáscsúcsok elhalnak.
- Az őszibarackfákon és a kajszifákon jellegzetes, mézga jelenik meg, a lombozat kiritkul, az ágak lefelé hajlanak.
- Egyes ágakon a rügyek körül nekrotikus sebek keletkeznek, a belőlük fejlődött levelek a fertőzés valamennyi fokozatát mutatják.
- A fertőzött őszibarack virágján is keletkezhetnek sávok.
- Néha az egész fa elpusztul.

Terjedés:

- Szaporítóanyaggal, metszéssel, magokkal, virágporral és a talajban - fonalférgekkel.
-


Lásd még: Vírusos betegségek A vírusok meghatározása A vírusok elleni védekezésKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


A Wikimédia Commons tartalmaz Őszibarack nekrotikus gyűrűsfoltosság témájú médiaállományokat.